11 august – Ziua pelerinajului credincioșilor slovaci la Basilica Maria Radna

Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România organizează acțiunea ”Vizita mănăstirii Maria Radna”, cu ocazia sărbătorii de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. U.D.S.C.R. doreşte să păstreze astfel această tradiţie pentru că religia este un pilon de bază al societăţii, care ajută la promovarea culturii şi identităţii minorităţii slovace.

La Maria Radna vor participa peste 500 de persoane în cinstea solemnității ridicării cu trupul și cu sufletul la cer a Maicii Domnului (Adormirea Maicii Domnului).

Sâmbătă, începând cu ora 11:00, se va oficia de către preoții romano-catolici din Bihor, Sălaj, Arad și Timiș slujba în limba slovacă prima a acestui pelerinaj. Si-au anunțat prezența: președintele U.D.S.C.R. Merka Adrian Miroslav, președinte U.D.S.C.R. Merka Francisc, presedinți ai organizatiilor locale și mai mulți preoți din județele Bihor Sălaj, Arad, și Timiș.

La acest pelerinaj vor participa membri comunității slovace din localitățile: Voivozi, Valea Cerului, Șinteu, Boinești, Lugașu de Jos, Mădăras, Suplacu de Barcău, Zăuan – Băi, Luncșoara Codrișor, Făget, Vărzari, Fegernic, Vîlcelele, Derna, Butin, Groși, Ip, Țigănești de Criș, Foglaș, Huta Certeze, Oradea, Aleșd, Săcășeni, Budoi, Borumlaca, Popești, Șerani, Peștiș, Brusturi, Nădlac și Butin.