2017 din punct de vedere astro: ce ne asteapta si la ce sa fim atenti? Parerea specialistului

Corina Fortu

Apropierea noului an chinezesc, pe 28 ianuarie, starneste deja curiozitati in randul pasionatilor de esoterism. Ce ne asteapta in 2017? La ce trebuie sa fim atenti in acest an si cand sa apelam la un astrolog daca suntem curiosi sa intelegem ceea ce ni se intampla, sunt doar cateva intrebari la care am gasit raspunsurile potrivite de la oradeanca Corina Fortu, o pasionata a ceea ce inseamna traducerea nevazutului, a subtilului, in realitatea fizica.

Cine este Corina Fortu?
Sunt nascuta in Oradea, am 43 de ani, locuiesc de 5 ani in Germania. Am o constanta pasiune pentru a invata lucruri noi despre viata, despre lumea in care traiesc, despre mine. Ma intereseaza procesele de dezvoltare personala, psihologia jungiana, filosofia, sociologia si asa incerc sa imi formez o viziune globala, integrativa, asupra lumii in care traiesc.

De ce astrologia? Cand ti-ai descoperit aceasta pasiune/curiozitate pentru astro? E legat momentul de vreun eveniment din viata personala ce te-a determinat sa cauti raspunsuri/explicatii? Ce faci diferit fata de alti astrologi?
Probabil ca astrologia m-a ales pe mine, nu eu Astrologia. Initial, am cautat o altfel de explicatie la anumite evenimente care mi-au influentat viata si asa am luat contact cu Astrologia. Daca as fi trait intr-o alta societate, unde sa zicem psihologia ar fi fost accesibila, m-as fi indreptat spre psihologie. Asa ca incetul cu incetul am inceput sa invat „alfabetul” astrologic, baza, sa-i inteleg mecanismele si aplicabilitatea si cu cit intelegeam mai mult, cu atata mai mult m-am simtit „prinsa” in aceasta arta, devenind o pasiune. Am avut diversi „profesori” (din carti), trecind prin diverse abordari, ajungind sa ma identific cu un model umanist psihologic de relevare a Astrologiei.
Acest model plaseaza omul, constiinta unama, in centrul evenimentelor, dar o si leaga in acelasi timp de marile ritmuri, cicluri ale naturii. In ziua de azi noi nu mai suntem legati de aceste cicluri, am uitat ca totul se transforma si este in miscare. Cel mai simplu este sa ne gindim doar la ciclurile lunare, care sunt incluse pina si in calendrele bisericesti. Acestea sunt cicluri de 28 de zile si ne dau informatii cu privire la urmatoarea etapa de dezvoltare emotionala. Si cum noi suntem miscati de emotii, energia va urma si va infuza urmatoarea etapa de luna noua cu o anumita specificitate legata de semnul astrologic unde are loc aceasta luna si mai specific „casa” astrologica (domeniu de manifestare in viata) in care se produce. Apoi sunt ciclurile anuale, noul an si noul an personal, ciclurile Martiene, Venusiene, Jupiteriene si asa mai departe.
Astrologia imi poate oferi informatii unde ma gasesc in acest moment al dezvoltarii mele, care dintre aceste cicluri este activ si ma va ajuta sa ma sincronizez pentru a imi maximiza dezvoltarea personala.
Folosind o analogie: daca prognoza meteo imi spune ca in aceasta primavara va fi cald peste norma- lul acestei perioade, ma pot pregati sa imi plantez gradina din timp ca sa pot obtine o recolta mai bogata. Daca prognoza imi spune ca va fi mai rece, voi amana, astfel ca semintele sa nu riste sa inghete in procesul germinativ, lasindu-ma cu multa munca pentru o recolta slaba.

– Vorbesti despre o abordare a unei situatii din doua puncte diferite, dar care se imbina minunat: astro si psihologia. De ce ai ales aceste doua paliere?

Pe parcursul meu de a intelege si a aplica astrologia, am trecut prin diverse scoli de gindire astrologica, unele vechi de peste 1000 de ani: scoala elenistica, scoala medievala, pina la cele mai moderne, scoala umanista alui Dane Rudihar, Marc Edmud Jones, scoala evolutionara a lui Jeffrey Wolf Green si apoi la modelul psihologic a lui Alice O., Richard Idemnon, Saspotras si Liz Green. Fiecare scoala are ceva de oferit, dar eu simt ca modelele mai vechi sunt centrate exclusiv pe un element de fatalitate in care omul, constiinta unama, este doar o marioneta asupra careia se actioneaza din exterior de catre un univers ostil sau benevolent. Tot ceea ce mi se intimpla a fost si este hotarit inafara constiintel mele, inafara vointei mele. Pentru unii oameni, acest model inca functioneaza pentru ca este foarte usor sa scapi de responsabilitate. “Nu e vina mea ca am omorit. Zeul razboiului, Marte, si zeul mortii, Pluto, m-au facut. Asta e. Eu sunt doar un instrument”, s-ar traduce acest tip de abordare. Este adevarat ca uneori suntem supusi unor evenimente ce sunt inafara vointei si controlului nostru, dar cum eu (constiinta mea) decid sa raspund acestor evenimente, imi va determina calitatea vietii, in primul rind, interioare si acesta isi va gasi reflectarea in calitatea vietii exterioare. Asa am ajuns sa imbin astrologia si psihologia jungiana. Planetele reprezinta nu doar „zei” furiosi sau benevolenti, ci o manifestare de energie psihica in constiinta. “Ce este deasupra este si dedesubt” este un principiu de baza al astrologiei, dar in lumina noii descoperiri din fizica cuantica, acesta regula se transforma in principiul de Sincronicitate (termen lansat de Jung) si care exprima un proces de aparenta cauzalitate intre evenimente. Ceea ce eu experimentez la nivel de traire emotionala, afectiva, psihologica, corespunde cu un eveniment exterior de organizare si interactiune al planetei Venus si Pluto, sa zicem. Chiar pot sa fiu influentat de planeta Venus si Pluto sau e un proces de aparenta cauzalitate?
O harta astrologica imi va oferi intelegere aspura filtrelelor prin care eu sunt predispus (si asta este partea de soarta ) sa interpretez si sa validez realitatea. Noi nu accesam sau nu avem o cunoastere a realitatii in sine, ci doar prin aceste filtre ce ne sunt date la nastere (pot sa fie karmice daca vrei sau mostenire genetica ).
Procesele noastre de crestere si dezvoltare sunt atit in biologic, cit si in psihologic. Pot sa fiu la virsta de 50 de ani si sa ma comport ca un adolescent daca intre biologic si psihologic nu este o crestere congruenta.

Cand ar trebui sa apelam la un astrolog?
Oricind este un moment bun. Daca vrei sa te cunosti mai bine, sa iti intelegi modelele de actiune, gindire, simtire, daca vrei sa iti cunosti punctele slabe si punctele forte.
Daca simti ca esti intr-un moment de neclaritate, de decizie, de cumpana, astrologia iti poate spune ce timp va urma si pentru ce va fi bun.
Daca vrei sa interactionezi mai armonios cu copilul tau. O analiza a lui Mercur in harta (flitrul prin care procesam informatia, invatam ) ne da indicii asupra modelului de invatare al copilului. O analiza a Lunii si a Soarelui imi va spune daca am un copil introvert, extrovert, sensitiv, emotional, logic sau intuitiv. Parintele va sti sa isi aprecieze copilul si sa ii indeplineasca, mai usor si mai bine, necesitatile de crestere si dezvoltare.

– Din practica si experienta ta, sunt oamenii deschisi sa asculte de sfaturile unui astrolog? Sa nu uitam ca la marile curti regale era intotdeauna un sfatuitor cu abilitati speciale si multi suverani luau decizii bazandu-se pe sfaturile acestuia.
Cu siguranta, da. Acesta arta de cunoastere umana este in lume de citeva mii de ani si asta imi spune ca exista o necesitate, o ratiune de a fi, de a exista, adica oameni care sa fie ajutati, oameni care isi cauta raspunsuri, suport, apelind la consilierea unui astrolog.

– Se redeschide societatea catre esoterism?
Eu nu cred ca societatea a fost vreodata inchisa in fata ezoterismului. Atita timp cit existenta umana este sub semnul marilor intrebari, al miracolului, al neprevazutului, oamenii vor cauta, pe toate caile, raspunsuri… Fie vor apela la stiinta, fie la esoterism, fie la amindoua.

În linii mari, ce ne asteapta in 2017?
Anul 2017 este un an de foc, nu doar din perspectiva anului chinezesc (Cocosul de Foc). Este un an dinamic, cu multa energie creatoare in care avem sansa sa ne reconsideram sistemele de valori, ceea ce apreciem si de ce, ceea ce iubim, pe cine iubim si de ce. Si asta pentru ca Venus va avea o miscare de retrogradare in primavara, intre 4 Martie si 15 Aprilie Cei mai vizati vor fi cei cu planete pe ultimele grade in Pesti si cei cu planete in primul decan (primele 10 grade) in Berbec. Este un ciclu ce are similaritati cu perioada de acum 8 ani. Deci, daca va uitati in urma cu 8 ani si aveti un eveniment care v-a marcat, acest an ar putea vorbi despre acelasi tip de lectii.
2017 este un an de crestere pentru cei cu Soarele sau ascendent in Balanta, avind Jupiter in semnul lor. Si, totusi, roadele vor fi culese doar dupa luna Iunie, cind jupiter va iesi din retrogradare. Apoi va fi rindul celor cu Soarele sau Ascendentul in Scorpion sa fie norocosi, sa cunoasca aprecieri si sa beneficieze de oportunitati , avand in vedere ca Jupiter va intra din Septembrie in semnul lor.
Saturn isi va incheia ciclul in Sagetator si se va muta la sfirsit de an in Capricorn, domiciliul personal. Asta inseamna ca vor fi afectati direct cei cu Soarele, Ascendentul sau alte planete personale (Luna, Mercur, Venus, Jupiter, Saturn) in ultimul decan (de la gradul 20 la gradul 30) in Sagetator, Gemeni si, indirect in Pesti si Fecioara. Pentru acestia va fi o perioada de acumulare de responsabilitati, de munca, de schimbare in statul profesional. Poate sa fie o perioada in care seriozitatea, ambitia si munca vor fi multiplicate, in care vor simti ca nu au timp suficient sa poata rezolva toate problemele de care trebuie sa se ocupe. Este o perioada de avansare in viata, de atingerea unor scopuri importante, dar cu mult efort.

La ce trebuie sa fim atenti in 2017?
Aspectul dinamic al anului 2017 va fi cel dintre Jupiter-Uranus, pe de o parte, si Jupiter -Pluto pe de alta parte. Cum Jupiter va calatori prin ultimele grade din Balanta (luind in calcul si perioada de retrogradare, va fi activ de la 13 grade Balanta pina la 30 de grade) va forma acest aspect dinamic (opozitie) cu Uranus in Berbec.
Acest aspect este unul de manifestare, de realizari neasteptate, de oportunitati de crestere pe care nu le-am anticipat, este un aspect dinamizant ce ne va ajuta sa obtinem cu success o afirmare a independentei proprii, si de manifestare a unei personalitati originale si mult mai aprope de ceea ce simtim ca suntem cu adevarat.
Aspectul dintre Jupiter si Pluto ne atentioneaza asupra unui moment in care putem gasi fie in interiorul nostru, fie in exteriorul nostru, resursele, puterea si energia de care avem nevoie pentru a menifesta afirmarea independentei, care ne vine prin Jupiter- Uranus. Fiecare, in sfera proprie de activitate, isi va putea mari zona de influenta si de putere.
Datele de activare:
Jupiter in opozitie cu Uranus:
27 Februarie- 5 martie – cei mai influentati vor fi cei cu gradele 20-27 active in Berbec, Balanta, Rac, Capricorn
26-30 Septembrie, gradele 25-30 active in Berbec, Balanta, Rac, Capricorn

Jupiter in quadratura cu Pluto:
25 martie- 1 Aprilie, cei cu gradele 18-22 in Berbec, Rac, Balanta, Capricorn
1-7 August, cei cu gradele active intre 15-18 Berbec, Balanta, Rac, Capricorn
In aceste perioade se vor manifesta posibilitati de crestere in diverse sectoare de manifestare in viata in functie de harta natala personala.
Alte evenimente importante vor fi eclipsele lunare si solare.
Eclipsele se manifesta prin evenimente de mare amploare, radicale, neasteptate, in viata persoanelor, care vor fi sub influenta acestor eclipse, adica daca au puncte in hartile personale care coincid cu gradele de activare a eclipselor.
In 10 Februarie va fi o eclipsa lunara in Leu la 22 de grade si apoi in 28 februarie una Solara in Pesti la gradul 08. In 7 August va fi o eclipsa lunara in Varstator la gradul 15. In 21 August va fi o eclipsa de Soare in Leu, in domiciliu, pe grad 28. Aceasta va fi si cea mai importanta dintre toate.

Cum te pot contacta cei care doresc sa se descopere pe ei si sa inteleaga de ce li se intampla ceea ce li se intampla in viata de zi cu zi?
La adresa de email corina.fortu@gmail.com.

Distribuie informația
Alte știri