Ai lucrat cel putin un an in strainatate? Iata cum poti beneficia de pensia internationala

Romanii care au muncit legal cel putin un un in strainatate ar putea beneficia de pensie internationala. Exista cateva conditii pe care trebuie sa le indepliniti pentru a beneficia de pensia internationala:

1. Munca in alte tari sa se fi desfasurat in conditii de legalitate si cineva sa ne fi platit contributiile aferente – valabil si in Romania.

2. Solicitantii trebuie sa fi muncit in fiecare stat cel putin un an – in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumularii perioadelor de cotizare, ceea ce inseamna ca va lua in calcul toate perioadele in care ati lucrat in alte tari ca si cum ati fi lucrat pe teritoriul Romaniei.

3. Anii lucrati in strainatate pot fi cumulati cu anii de munca din Romania. De exemplu: stiind ca stagiul de cotizare minim in Romania este de 15 ani, iar in statul X, de 20 de ani, o persoana care a lucrat 10 ani in Romania si 7 ani in statul X poate sa ceara pensie in Romania chiar daca aici a lucrat mai putin de 15 ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain – ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani, explica juristii de la avocet.net.

Cererea de pensie se depune in tara in care locuiti sau ultima tara in care ati lucrat. In Romania, cererea se depune la casa teritoriala de pensii de care apartinem cu domiciliul, insotita de documentele doveditoare.

Mai ulte amanunte pe http://romanialibera.ro/societate/munca/cum-pot-sa-beneficieze-romanii-de-pensia-internationala-471344