Amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi majorate substanțial. Recidiviștii vor fi pedepsiți și cu muncă în folosul comunității

Dacă stai la bloc și îți place să dai muzica la un volum mai mare decât ar trebui, trebuie să știi vor crește amenzile dacă nu respecți orele de liniște. Atât timp cât locuiești în perimetrul unui stat, trebuie să respecți anumite reguli, nu ai libertate deplină. Dacă amenda tot nu te potolește, noul proiect de lege prevede să fii pus de autorități să prestezi chiar muncă în folosul comunității.

În prezent, legislația prevede amendă de la 200 lei la 1.000 lei tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum și amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22 – 8 și 13 – 14, respectiv pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate mare în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe. Proiectul votat de Parlament stabilește, în primul rând, că organizarea de petreceri sau muzică difuzată la intensitate mare să fie amendată cu sume mai mari, respectiv de la 2.000 la 3.000 lei. În al doilea rând, deși amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii consideră că ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”.

Pentru astfel de situații, sancțiunea contravențională va fi mai drastică, iar amenda va crește dacă se constată repetarea faptei într-un interval de 24 de ore. Totodată, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acțiunilor ilegale, polițistul va putea înainta instanței procesul verbal de constatare a contravenției, pentru care legea va prevedea sancțiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunității.