Arta din tranșee expusă la Muzeul Țării Crișului

Miercuri, 17 aprilie a.c., la Muzeul Țării Crișului a fost vernisată expoziția ”Fenomenul TrenchArt – Arta din tranșee (1914 – 1980)”. Este alcătuită din suvenire de război, colecționate de soldați și civili pe frontul de vest, ce includ fragmente de obuze, obuze goale, căști ale inamicilor, nasturi, caschete de fier și benzi transversale ale obuzelor explodate.

În deschidere, viceprimarul orașului Oradea, Florin Birta, a amintit că suntem într-o săptămână foarte importantă pentru orașul nostru, care va sărbători 100 de ani de administrație românească în Oradea și în Bihor, astfel că, având sprijinul primăriei, această expoziție a fost inclusă în calendarul de evenimente organizate cu această ocazie. Despre expoziția în sine a vorbit și universitarul Gabriel Moisa.

”Pentru istorici obiectele de aici nici nu erau luate în calcul ca reprezentând istoria, așa cum nici fotografia și nici cinematografia nu erau considerate ca sursă istorică, însă exponatele de aici ne arată cât de complexă poate fi aceasta. Obiectele expuse ne ajută foarte mult să înțelegem dincolo de ceea ce pare că cunoaștem despre război, ele înfățișează realitatea și viața de dincolo de ceea ce vedem”, a precizat profesorul universitar Gabriel Moisa.

Colecționarul Cristian Dumitru a povestit câteva istorioare despre cum a căpătat unele obiecte din colecția sa și din ce au fost făurite. ”Au fost confecționat multe machete de avion ca jucării sau ornamente pentru scrumiere. Această colecție crește de la o zi la alta cu aproape un obiect pe săptămână, din ce în ce mai rar, deoarece nu se mai găsesc foarte multe fiind topite” a mai declarat acesta.

Expoziția va rămâne deschisă până în 30 iunie, prețul biletului de intrare fiind de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.

Elena Fendic
Studentă Jurnalism, anul 1

Distribuie informația
Alte știri