Bihorul se poate poate mândri cu prima reţea de trasee pentru alergare montană din România

Bihorenii se pot bucura de prima reţea de trasee pentru alergare montană din România. A fost amenajată în Munții Pădurea Craiului în baza proiectului finanţat cu suma de 23 de mii de lei.

Sunt 5 trasee de alergare realizate de Centrul pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) în colaborare cu clubul sportiv ACS Xterra Sport Bihor. Acestea au marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză. În cadrul aceluiaşi proiect au fost tipărite hărţi ale celor cinci rute, o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora.

Cele cinci trasee, cu diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. Trei din ele sunt în Șuncuiuș – Vadu Crișului – Pojorâta, iar două dintre ele în Lazuri de Roșia – Damiș – Poniță.

„Traseele sunt superbe. Sunt și trasee scurte și variate, treceri prin pârâu, prin chei, sunt trasee dificile cu urcări și coborâri tehnice, sunt trasee prin poieni deschise și prin păduri de molid și de fag. Am făcut și traseu scurt de 10 km și un traseu lung de ultramaraton, dar majoritatea dintre ele sunt la 16 – 24 km cu un timp de parcurgere între 2 și 4 ore, depinde cât de pregătit este alergătorul. ”, spune Szokolszky István de la ACS Xterra Sport Bihor.