Comisarul european Corina Crețu: Oradea este un exemplu nu numai pentru România, ci și pentru UE

Comisarul pentru Politica Regională a Comisiei Europene Corina Creţu s-a aflat marți, 14 mai, în vizită la Oradea. Alături de primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan, comisarul european a vizitat două şantiere din Oradea, respectiv șantierul din Piața Ferdinand și cel de pe Calea Aradului, pentru extinderea liniilor de tramvai, ambele deschise recent, în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană.

”Mă bucur să fiu din nou la Oradea. Oradea este un exemplu nu numai pentru România, dar și pentru întreaga Uniunea Europeană, un exemplu de cum banii europeni pot schimba fața orașului și pot îmbunătăți viața oamenilor. Eu îl felicit pe domnul primar Ilie Bolojan, pentru echipa care și-a format-o la primărie. Aceasta este un exemplu că se pot face lucruri importante în ciuda tuturor obstacolelor, în ciuda birocrației ”, a spus comisarul.

În Piața Ferdinand, viceprimarul Mircea Mălan a fost cel care i-a prezentat comisarului lucrările: „Acest proiect face parte dintr-un proiect mai mare în valoare de 70 milioane de lei. Zona aceasta va deveni una pietonală. În spatele Teatrului se va crea o zonă unde se vor putea organiza spectacole în aer liber. De asemenea, toate reţelele din subteran se înlocuiesc cu prilejul acestor lucrări”. Lucrările sunt efectuate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 de asocierea firmelor S.C Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, S.C Proconsolutions S.R.L şi S.C Iriconstruct S.R.L. Valoarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Ferdinand este de 19.017.270, 90 lei +TVA. Durata de realizare a investiției este de 21 de luni, din care 18 luni executarea lucrărilor, iar 3 luni a fost perioada de proiectare.

Lucrările prevăzute în proiect cuprind conservarea şi restructurarea zonelor verzi și dotarea acestora cu sisteme de irigații, refacerea infrastructurii rutiere și a celei pietonale, modernizarea sistemului de iluminat public, a rețelelor de apă-canal și a rețelelor de termoficare pe zona afectată, echiparea pieţei cu fântâni arteziene și cu elemente de mobilier urban noi, durabile, (bănci, coşuri de gunoi, panouri de informare), care satisfac condiţiile de confort, durabilitate, estetică, distribuţie funcţională optimă. Viceprimarul Mircea Mălan a mai amintit că, pe lângă acest şantier, pe malul stâng al Crişului se mai fac lucrări de pietonalizare pe strada Aurel Lazăr şi în zona străzii Libertăţii.