Concert extraordinar SoNoRo Conac în Sinagoga Neologă din Oradea

Turneul SoNoRo Conac „À la française” își continuă călătoria muzicală prin țară și va ajunge duminică, 7 iulie, ora 19:00 și la Sinagoga Neologă din Oradea. Intrarea se face în baza unei invitații sau în baza unei rezervări prealabile, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Turneul SoNoRo Conac „À la française” face parte din Sezonul România – Franța 2019, ocazie cu care orădenii, și nu numai, sunt invitați să cunoască și să asculte lucrările unor mari compozitori francezi – Jean Cras, Gabriel Fauré, Marin Marais, în interpretarea unor renumiți muzicieni: Răzvan Popovici – violă, Benedict Klöckner – violoncel, Miruna Nagy – harpă.

Fiecare dintre locurile alese pentru a găzdui concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se remarcă prin valoarea arhitecturală deosebită pe care o au, iar cea de-a treia cea mai mare sinagogă din Europa nu putea lipsi din acest periplu. Sinagoga Neologă din Oradea este un important lăcaș de cult evreiesc și a fost ridicată în 1877 – 1877 de către evreii reformişti din Oradea ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Clădirea eclectică cu influențe orientale maure și dominată de o cupolă centrală uriașă a fost gândită de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti.

În prezent, sinagoga de pe malul Crișului Repede poate găzdui până la 1000 de persoane, funcționează ca spațiu destinat artei și poate fi vizitată în regim de muzeu.