Confesiunea unui jurnalist-scriitor

Cafeneaua literară R&R bookstores & coffe houses, din Cetate Oradea, a găzduit, marți seara, o întâlnire a scriitoarei Doina Jela cu studenți de la Jurnalism, Știinte Politice, respectiv Comunicare şi Relatii Publice. Tematica discuțiilor a fost vastă, vizând în primul rând statutul, provocările și satisfacțiile meseriei de ziarist, într-o vreme cu mari greutăți și disfuncții în societatea românească.

Doina Jela a mărturisit studenților și profesorilor care i-au însoțit, lect.dr. Alina Brihan, lect. dr. Irina Pop, lect. dr. Ioan Laza și lect. dr. Florin Ardelean, felul în care s-a ”angajat” să scrie cărți care pot fi trecute în categoria literaturii non-fictive, adică a mărturisirilor despre anii grei ai stalinismului și regimului de teroare din închisorile comuniste. Impresionant a fost modul în care s-a întâlnit cu un torționar, Franț Țandără, dispus să vorbească despre infernul din închisorile comuniste, despre experiența lui, ca temnicer care a ucis zeci de deținuți politici. Așa s-a născut una dintre cele mai cutremurătoare cărți despre GULAG-ul românesc ”Drumul Damascului”.

Un alt episod povestit de Doina Jela se referă la relația specială pe care a avut-o cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, la Paris, după căderea comunismului, fapt care a generat alte cărți, ”100 de zile cu Monica Lovinescu” și ”Această dragoste care ne leagă”. Este adevărat, debutul Doinei Jela ca proprietar de ziar, imediat după 1989, a fost un fiasco, un rateu financiar de 25 de mii de lei, o sumă mare pentru acele vremuri, dar asta nu a dezarmat-o, ci a întărit-o. Astăzi, Doina Jela crede, contrara opiniei tatălui său, că meseria de jurnalist este una dintre cele mai nobile. Întâlnirea a continuat cu un dialog interesant cu privire la condiția culturii românești, a relației dintre jurnalism-istorie-literatură, în ideea căutării adevărului.

Doina Jela crede că literatura trebuie să spună adevărul, dincolo de faptul că este „o minciună frumoasă”. „Marea literatură, de oriunde, este cea care impune adevărul. Doar literatura proastă este ficțiune de dragul ficțiunii”, a declarat scriitoarea prezentă la Oradea pentru a lansa cartea ”Villa Margareta”. La final, răspunzând la o întrebare, Doina Jela a mai adăugat, cu optimism, că România s-a schimbat, că suntem într-o evoluție care trebuie sprijinită prin creație culturală de valoare, prin seriozitate și căutarea adevărului, chiar cu riscul ca unora să nu le placă asta.

Evenimentul a fost organizat de către R&R bookstores & coffe houses în colaborare cu Muzeul Cetății şi Oraşului Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Asociația „Cei 40 de Mucenici”. Azi, 8 noiembrie 2017, de la ora 17.00, la Cafeneaua R&R Republicii, va avea loc prezentare de carte, romanul „Villa Margareta” (Polirom, 2015) – Un dialog despre „Docuficțiune” sau „minciuna care spune adevărul”. Invitați: Doina Jela, Maria Hulber.

Andrada DAT (studentă la Jurnalism)

Foto: Viorel Furculiță

 

 

 

 

 

 

Distribuie informația
Alte știri