Cu doua luni inainte de termen, s-a deschis noul drum de legatura dintre Oradea si Santandrei

Începând de duminică, din Oradea se va putea ajunge în Sîntandrei pe o nouă ruta. Un drum între cele două localități, construit de la zero, pe o lungime de 3,5 kilometri, a fost inaugurat de primarii Ilie Bolojan respectiv Ioan Mărcuș, însoțiți de constructori, proiectanți și reprezentanții Zonei Metropolitane Oradea. De altfel, directorul ZMO, Adrian Foghis, a precizat că proiectul este primul din din România realizat prin parteneriat între două localități ale unei zone metropolitane.

Gândit că o alternativă la actualul drum județean, noul traseu urmărește să preia o parte din traficul dintre Oradea și Santandrei care aglomerează ieșirea și intrarea în comună mai ales la orele de vârf.

„Drumul este un lucru extrem de benefic având în vedere explozia urbanistică din Sîntandrei”, a declarat primarul Mărcuș care a precizat că cei 1,6 kilometri de pe teritoriul comunei au fost finanțați din bugetul local. Din aceeași sursă sau din fonduri europene, Primăria Sîntandrei are în vedere și finanțarea unei centuri a localității astfel încât cei care care vin din Giris sau Toboliu spre Oradea să nu mai treacă prin comună.

În paralel, și primăria Oradea va construi un pasaj rutier care să subtraverseze calea ferată și centură în zona străzii Cazaban. Primarul Ilie Bolojan, care a anunțat aceste planuri, susține că cele două lucrări ar urmă să fie executate simultan incepand din 2020 pentru a asigura o traversare mult mai bună a șoselei de centură”.

„Sper ca în anii următori să finalizăm, împreună cu celelalte primării, şi restul proiectelor din Zona Metropolitană, cum este noul drum spre Oşorhei, care ar trebui să fie gata în toamna anului viitor, după care va urma drumul spre Paleu. Aceste drumuri noi de legătură cu localităţile din zonă vor contribui la fluidizarea circulaţiei rutiere, având în vedere că sunt 25.000 de navetişti care vin zilnic în Oradea”, a precizat Bolojan.