Cum se raspandeste ambrozia cu ajutorul statului

In comunicatul de presa emis ieri, 19 septembrie 2019, de catre APM Bihor se stabileste in sarcina administratiei locale din UAT-urile judetului Bihor desfasurarea unei ample actiuni de cosire a plantei cunoscuta popular drept “ambrozie” urmand ca materialul vegetal sa fie ambalat in saci, transformat in compost, predat si valorificat ca atare prin intermediul companiilor de salubritate. In legatura cu aceasta doresc sa va atrag atentia ca sunteti pe cale sa desfasurati, cu sprijin institutional, o ampla actiune de infestare a terenurilor agricole si nu numai din judetul Bihor cu seminte de ambrozie.

Finalul lunii septembrie, in functie de media temperaturilor din perioada de vegetatie, conform studiilor si literaturii de specialitate, este perioada in care planta produce seminte. O singura planta ajunsa la maturitate, in functie de marime, produce intre 3 000 si 62 000 de seminte de tip achena capabile sa reziste in cele mai dificile conditii de mediu si sa germineze chiar daca au fost ingropate la adancimea de 100 de cm in pamant, timp de 40 de ani. Pentru referinte: „Assessing and controlling the spread and the effects of common ragweed in Europe”, “Floarea Pustei – Ambrosia Artemisiifolia L”, Nicolae Hodisan/Gavrila Morar, Editura GrafNet, Oradea, 2008.

Mutarea materialului vegetal cosit in aceasta actiune si raspandirea pe terenuri a compostului rezultat nu va face decat sa creeze conditiile propice pentru raspandirea pe un areal si mai larg a semintelor care vor germina anul viitor dand nastere unor noi culturi si mai extinse de ambrozie. De aceea cu ajutorul unor specialisti recunoscuti in domeniu trebuie identificata o alta modalitate de distrugere a materialului vegetal cosit (chimica, termica, etc), in niciun caz raspandirea acestuia drept compost pentru terenuri agricole.
Flavius Bunoiu

Distribuie informația
Alte știri