De Ziua Mondiala a Apei, ISU Crisana redeschide, pentru vizitatori, usile Muzeului Pompierilor Militari Bihoreni

În data de 22 martie a.c., pompierii bihoreni își sărbătoresc principalul aliat în lupta cu flăcările: APA.

Ca atare, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” deschide publicului, ușile Muzeului Pompierilor Militari Bihoreni, amenajat la sediul subunității situate pe strada Aluminei, nr.57, Oradea, acesta putând fi vizitat între orele 10.00 – 13.00.

Inaugurat de Sf. Nicolae, în data de 06 decembrie 1999, la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Muzeul reunește mai mult decât obiecte emblematice pentru tradiția pompierilor bihoreni, găzduind mărturii ale devotamentului reprezentanților acestei arme nobile, puse în slujba vieții, așa cum comandantul de la vremea respectivă a Brigăzii de Pompieri “Crișana”, domnul general de brigadă (r) ing. Pădurean Adrian, mărturisea la festivitatea de deschidere: “Muzeul reunește tot ceea ce pompierul militar a lăsat mai de preț: o acțiune hotărâtă, devotată și fermă. Tot ce este mai valoros în tradiția pompierilor pornește de la o faptă individuală și se extinde la nivelul întregii comunități în chip solidar și se moștenește din generație în generație ca o datorie de conștiință…”.

Reamenajat pe parcursul anului 2018, muzeul va fi redeschis și prezentat, sub noua înfățișare, vineri, 22 martie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, urmând ca în prima zi de vineri a fiecărei luni, între orele 10.00 -13.00, acesta să fie deschis tuturor persoanelor interesate.

Astfel, în intervalul orar din zilele menționate, vizitatorii vor fi introduși în universul celor 122 de exponate găzduite în muzeul sau sala de tradiții a pompierilor: Cartea de Onoare, steaguri, feștile, torțe, căști de pompier, plachete, reviste, țevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populație, modele de stingătoare, detectoare de substanțe toxice de luptă, măști contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecție (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice și alte echipamente și accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului.

Periplul prin istoria pompierilor bihoreni se întinde pe o perioadă de 150 de ani, cel mai vechi obiect expus în Muzeul sau Sala de Tradiții a Pompierilor Bihoreni, care datează din anul 1868, fiind reprezentat de Steagul comemorativ de la 1868 al Formației de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent, din anul 2018-Albumul Ilustrat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență 2018.

Distribuie informația
Alte știri