Două noi focare de pestă porcină în Bihor. Comunicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor BIHOR informează asupra ultimelor date referitoare la evoluția Pestei Porcine Africane în județul Bihor. Astfel, față de situația comunicată în data de 3 mai, la porcii domestici, pe lângă cele 7 focare PPA active la acea dată, a mai fost confirmat un focar de boală în localitatea Șilindru, Comuna Șimian. Au fost aplicate măsurile specifice, porcii din exploatația afectată au fost uciși, iar cadavrele neutralizate, efectuându-se dezinfecția primară. În prezent se lucrează la documentația necesară despăgubirii proprietarului exploatației.

În cazul mistreților a mai fost diagnosticat un caz de boală, PPA fiind confirmată la un porc mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare nr. 49 Peștiș, aparținând de Direcția Silvică Bihor. Și în acest caz au fost aplicate măsurile specifice. În total, la această dată, sunt active un număr de 5 focare de P.P.A. la porci mistreți. De asemenea, în Complexul de Vânătoare de la Balc, aparținând de SC Wild Boar Club SRL, unde boala este declarată și se află în derulare un program de măsuri privind combaterea bolii, PPA a mai fost diagnosticată la 12 mistreți găsiți morți.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.