DSP Bihor da detalii despre virusul West-Nile. 5 cazuri in Bihor

skeeze / Pixabay

În judeţul Bihor până în prezent (24.09.2018) au fost confirmate un număr de cinci cazuri de infecţie cu virusul West-Nile în conformitate cu metodologia de supraveghere elaborată de Centrul Naţional de Supravegere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti.
Primul caz a fost confirmat în luna iulie 2018 la o persoană de sex masculin aflată la studiu în Municipiul Oradea şi domiciliată în judeţul Botoşani, motiv pentru care continuarea investigaţiilor a fost realizată de către D.S.P. Botoşani.

Al doilea caz a fost o persoană sex masculin în vârstă de 72 ani, domiciliată în localiatea Almaşu Mic, comuna Balc, internată în data de 16.08.2018 prin UPU la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea – secţia ATI. Diagnosticul la internare a fost: Comă.Bronhopneumonie. Sindrom convulsiv. Accident vascular sechelar. Confirmarea infecţiei a fost în data de 13.09.2018. Pacientul a decedat în data de 19.09.2018 iar diagnosticul de deces a fost: Bronhopneumopatie. Insuficienţă respiratorie acută protezată. Acidoză metabolică. Meningoencefalită cu virusul West-Nile. Sepsis cu punct de plecare pulmonar. Hipertensiune arterială. Diabet Zaharat.

Al treilea caz este o persoană de sex masculin, în vârstă de 65 ani, domiciliată în localitatea Sântion, internată la secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în data de 29.08.2018. Diagnosticul la internare : Meningoencefalită. Comă. Etilism cronic. Patologia asociată
de care suferea pacientul este Hipertensiune arterială. Diabet Zaharat. Cazul a fost confirmat în data de 13.09.2018 şi având o evoluţie favorabilă a fost externat în data de 13.09.2018.

Al patrulea caz a fost o persoană de sex feminin, în vârstă de 67 ani şi domiciliată în localitatea Diosig, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în data de 4.09.2018. Diagnosticul la internare a fost: Insuficienţă cardiacă, Diabet zaharat. Infarct miocardic acut în
antecedente. Tratament imunosupresor cronic pentru poliartrită reumatoidă. Cazul a fost confirmat în data de 20.09.2018 iar în prezent se află internat la Spitalul Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” Oradea – secţia de boli infecţioase.

Al cincilea caz este un pacient olandez, în vârstă de 85 ani, aflat în vizită în România începând cu data de 26.08.2018 în localitatea Diosig. Pacientul a fost internat în data de 12.09.2018 la Spitalul Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” Oradea cu diagnosticul la internare: Sindrom febril. Pneumonie interstiţială cu reacţie meningeală. Hipertensiune arterială. Cazul a fost confirmat în data de 20.09.2018. În prezent este internat la secţia ATI a Spitalului Clinic Municipal „Dr.GavrilCurteanu” Oradea având prognostic rezervat.

Cazurile au fost investigate în laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj (CRSP) şi au fost raportate ulterior inclusiv la Centrul Naţional de Supravegere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti.Există în prezent 3 cazuri suspecte la persoane cu vârste peste 65 ani (2 cazuri internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi un caz externat) pentru care s-au trimis probe la laboratorul CRSP în vederea confirmării – sau infirmării, după caz – a infecţiei cu virusul West Nile.