Echinocțiu de primăvară 2019. Se termină oficial iarna

Echinocțiul de primăvară are loc în timpul zilei de miercuri, 20 martie, ora 23:58 si marchează în emisfera de nord debutul primăverii din punct de vedere astronomic, ce durează aproximativ 92 de zile.
Este momentul în care ziua e egală cu noaptea în orice loc de pe Pămant. În emisfera sudică, fenomenul este invers, marcând începutul toamnei astronomice.

În această zi, la noi începe noul an agrar, iar pe vremuri, in sate, copiii băteau ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.

Ca să ne meargă bine mereu, în această zi trebuie să avem o atitudine pozitivă și să evităm certurile cu cei dragi, pentru că, în caz contrar, vom strica armonia adusă de energiile unite ale zilei și ale nopții. Totodată, nu trebuie să facem rău animalelor, pentru că acest rău poate fi întors împotriva noastră.