Elevii de liceu din Oradea interesați de istoria comunistă din România

Elevii clasei a X-a de la liceul Lucian Blaga, specializarea filologie-jurnalism, împreună cu profesorul lor de Istorie, Cristian Ungur au venit, joi, 16 mai, la Memorialul Rezistență și Represiune din Cetatea Oradea pentru a afla mai multe despre închisorile din perioada comunistă din România.

Curatorul Memorialului, Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea, a prezentat informații despre principalele închisori din România, printre care cea de la Sighet, Pitești sau Miercurea Ciuc. Elevii au ascultat despre ororile și calvarul îndurat ani la rând de aceste persoane, printre care personalități precum Iuliu Maniu, Arsenie Boca sau Adrian Mărăscu.

Tinerii vizitatori au învățat despre ce a însemnat Fenomenului Pitești, un experiment care nu poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, aplicate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici. Scopul experimentului a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și alterarea personalității până la punctul obedienței absolute A fost cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Poveștile unor oameni simpli care au fost condamnați în închisori și lagăre în epoca comunistă pentru ca își încălcau libertatea. Înfometați, însetați, bătuți și torturați, încarcerații nu se puteau nici măcar sinucide deoarece toate lucrurile le erau confiscate. Nu primeau apă, erau închiși în celule unde nu erau paturi și erau obligați să doarmă și să stea în picioare zile și nopți, erau bătuți cu saci de nisip deoarece aceștia nu lăsau urme pe corpurile deținuților. Uneia dintre deținute, Elisabeta Rizea, i-au căzut toți dinții din gură și părul din cap după ce a ieșit din celula de pedeapsă, denumită „Neagra”, unde a fost închisă timp de o lună. Acestea au fost câteva dintre istorisirile ascultate de elevi, care, curioși din fire au pus câteva întrebări dorind să afle mai multe despre viața pe care o duceau aceste persoane la vremea respectivă.

Memorialul Rezistență și Represiune în Bihor, subsecție a Muzeului Orașului Oradea, este deschis de marți până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10.00-18.00.

Vlad Faur, student Comunicare și Relații Publice, An II

Foto: Diana Mureșan

Distribuie informația
Alte știri