Finanţare pentru sistemele antigrindină din exploataţiile pomicole

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a acordat finanţare pentru achiziţionarea şi instalarea sistemelor de plasă antigrindină în 383 de hectare de exploataţii pomicole, valoarea fiind de circa 11 milioane de euro, informează instituţia.

AFIR a încheiat contracte de finanţare cu 412 pomicultori în valoare de 204 milioane de euro prin submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”. Dintre aceştia, 85 au prevăzut prin proiect achiziţionarea de plase antigrindină.

În plus faţă de proiectele contractate deja, AFIR a primit în sesiunea anuală 2019, în cele două etape lunare (februarie şi martie), 81 de solicitări de finanţare pentru proiecte de investiţii în exploataţii pomicole ce includ plase antigrindină, în valoare totală de 7,72 milioane de euro. Aceste solicitări sunt în etapa de evaluare şi selecţie în vederea finanţării. În cazul în care vor fi finanţate, suprafaţa exploataţiilor pomicole care va fi protejată prin finanţarea acestor proiecte este de 378 de hectare. Cele mai multe cereri de finanţare care prevăd şi achiziţionarea de plase antigrindină, peste 40, au fost depuse în regiunea Nord-Vest şi au o valoare de peste 3,5 milioane de euro.

Foto: lantecind.ro