Frumustetile din adancuri se lasa “cucerite”. Bihorul dispune de prima retea de pesteri speoturistice din Romania

Bihorul dispune de prima retea de pesteri speoturistice din Romania. E formata din 10 grote de o spectaculozitate aparte, aflate in maruntaiele Muntilor Padurea Craiului.

Pesterile speoturistice de initiere sunt Dobos si Gruet, cele de dificultate medie : Batranului, Osoi, Moanei si Galaseni iar cela care implica mai mult efort, au obstacole subterane, precum rauri sau treceri verticale, sunt Ciur Ponor, Vantului, Craiului si Hartopul Bonchii.

Intrarea in interiorul lor va presupune, pe langa echipament adecvat, o pregatire fizica si psihică a vizitatorilor, inclusiv capacitatea de a invata de la ghizi tehnici de parcurgere a traseelor.

Toate cele 10 pesteri au acum regulamente clare menite a preciza cat de des pot fi vizitate si cat de mari pot fi grupurile de turisti speologi. Intrarea se face doar impreună cu ghizi specialsti.

Reteaua speoturistica din Muntii Padurea Craiului e rodul unui proiect de conservare prin valorificare turistica, cu sprijin elvețian, implementat de Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor.

“Speoturismul este una din nisele cu care Padurea Craiului poate iesi in lumea buna a destinatiilor de turism si care sa o diferentieze de Retezat, Maramures sau Delta Dunarii. Dorim ca in maxim 10 ani sa devenim o destinatie ecoturistica de excelenta in Europa” sustine Paul Iacobas, directorul CAPDD Bihor.

Distribuie informația
Alte știri