Hermina Popa: Copiii sunt cei mai „avansați bureți emoționali”. Sfaturi pentru părinții școlarilor

Lasă telefonul și treci la teme! Această replica va fi auzită zilnic, poate, de mulți copii. Teme peste teme, acces nelimitat la noua tehnologie, tentații mari și multe frici în același timp. Să fie oare toate doar ale copiilor?
Indiferent dacă al tău copil este genul fricos ori cel zvăpăiat la școală, poate suna paradoxal, dar, asigură-te mai întâi că tu ți-ai făcut deja temele înaintea lui! „Oare ce vor și psihologii aceștia să mai zică?” – te vei întreba. Ei bine, copiii sunt cei mai „avansați bureți emoționali”. Multe stări negative pe care adulții din jurul lor le au, aceștia nu doar că le observă la un nivel subtil, ci le și preiau. Știm deja cât de important este nu doar impactul moștenirii genetice asupra copiilor, dar și cel al mediului în care aceștia se dezvoltă. Astfel, te îndrum, dragă părinte, să fii cât poți tu de atent la propriile tale emoții, mai întâi. Nu la cum și ce fac ceilalți părinți, profesori sau copii. Ai grijă de tine, mai întâi!

Ei bine, dacă ți-ai făcut deja tema, următorul exercițiu ar fi să te ocupi de relația cu copilul tău. După părerea mea, cel mai important este să petreci suficient timp de conectare cu școlarul. Ce vreau să zic, de fapt, este să aveți, zilnic, măcar 15-20 minute de petrecut împreună în „aici și acum”, adică, în prezent: singurul moment pe care „îl avem”. Puteți alege orice activitate haioasă sau relaxantă, lăsați-vă conduși de instinctele copiilor: școlarul de acum și copilul ascuns undeva departe, în tine.

Iar dacă și acest exercițiu l-ai bifat deja, nu îți rămâne decât să te asiguri că, în general, mediul în care copilul învață la școală este unul armonios și cât mai potrivit pentru nevoile acestuia! Fii atent și află ce îi place acolo și ce îl deranjează, iar în funcție de aceste aspecte, ia atitudine! De multe ori, a lua atitudine înseamnă a avea încredere, a accepta și „a nu face nimic”. Adică, să îi arăți copilului că îl iubești și că îl prețuiești chiar dacă nu poate fi în același timp cel mai bun matematician, lingvist, pictor și muzician!

De altfel, dacă observi că apar dificultăți în acomodarea copilului tău la școală, vorbește mai întâi cu el și apoi cu cadrele didactice. Nu sări alarmat la direcțiune sau în brațele altei școli! Găsește cauza reală, căci, altfel, s-ar putea să te învărți în cerc la nesfărșit, schimbând școli și profesori fără niciun rezultat.
Sfaturi practice:
• timp zilnic petrecut împreună în familie
• monitorizarea situației școlare (nu excesiv, dar nici indiferent),
• timp limitat la tehnologie,
• orar structurat pe zile,
• cuvinte de încurajare,
• încredere în tine, ca părinte, pentru că ești cel mai bun părinte care poți fi pentru copilul tău!

Distribuie informația
Alte știri