Ilie Bolojan: “Marea revoluție fiscală” a Guvernului Tudose, lovitură dură dată administrațiilor locale. VIDEO

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură propusă a fi pusă în aplicare începând de anul viitor, va afecta grav bugetele autorităților locale. Cele mai mari pierderi vor fi la nivelul municipiilor reședință de județ, în cazul cărora cota defalcată din acest impozit reprezintă cel puţin 40% din veniturile proprii la bugetul local, a declarat primarul municipiului Oradea Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, reducerea propusă, de apoximativ 40% a impozitului pe venit, este cea mai dură măsură luată de un guvern împotriva administraţiilor locale din România în ultimii 10 ani. Ea va avea influenţe pe termen lung, afectând grav bugetele de investiţii, predictibilitatea politicilor de dezvoltare locală, gradul de îndatorare şi dezvoltarea economică locală.

In urma estimarilor facute, edilul Ilie Bolojan spune ca suma pierdută de Oradea în 2018 ca urmare a măsurilor fiscale va fi in 2018 de 9,25 milioane euro .

Lipsa acestor bani va afecta grav bugetul de investiţii, pentru că la cheltuielile de funcţionare, la iluminatul public sau la curăţenie este practic imposibil să faci reduceri majore. Cu acesti bani s-ar putea realiza in 2018 :

– Un pod peste Crişul Repede şi un pasaj de 4 benzi pe centură, sau
– Un campus şcolar, nou, cu toate dotările, cum este cel construit pentru colegiul Partenie Cosma, sau
– Un spital nou, cum este centrul oncologic din Rogerius, sau
– Reabilitarea a două pieţe cum este Piaţa Unirii, sau
– Modernizarea a 20 străzi de pe deal.