Importanta testului Papanicolau. Cum se pot feri femeile de diagnosticul de cancer de col uterin. VIDEO

Cancerul de col uterin este diagnosticat anual la aproximativ 5000 de femei in Romania si se afla pe locul doi in topul bolilor oncologice cel mai frecvent intalnite la persoanele de sex feminin.

“Screenigul pentru cancer de col se incepe la cel mult 3 ani de la debutul vietii sexuale, nu mai tarziu de 21 se ani. Testul se face annual intre 20 si 30 de ani si, ulterior, la 2-3 ani, daca pacienta are 3 rezultate normale”, spune ginecologul Mihaela Popoviciu, medic specialist ginecologie la Spitalul Clinic CF Oradea .

Maini crapate si uscate? Cel mai bun tratament este....

E o procedura nedureroasa, ce presupune recoltarea celulelor de pe suprafata colului uterin.“Cele mai bune zile pentru recoltare pentru test sunt intre ziua 9 si 14, a ciclului menstrual, unde ziua 1 este prima zi de sangerare”, afirma medicul oradean.

In cadrul Spitalul Clinic CF Oradea se poate efectua testul Babes-Papanicolau, de luni pana vineri, in intervalul orar 8-12,30, (cabinetul nr 18). Este gratuit, in conditiile in care se aduce trimitere de la medicul de familie, sau in lipsa biletului se achita suma de 50 de lei.

“Realizarea unui consult ginecologic si a testului Papanicolau constant ne poate ajuta sa prevenim si aparitia altor patologii uterine si ovariene, ” mai spune dr. Mihaela Popoviciu.

Distribuie informația
Alte știri