In acordul Imnului gojdistilor, moment editorial de exceptie

”In aceste zile Colegiul National Emanuil Gojdu implineste 100 de ani. Este o zi inscrisa in Istoria Romaniei. Liceul Gojdu este o institutie sacra”… spunea academicianul DR Popescu, fost elev al scolii.

Sala festiva a templului educatiei oradene a gazduit, marti seara, lansarile mai multor volume închinate istoriei centenare a liceului. Rand pe rand, au fost prezentate „Monografia colegiului (1919-2019)”, in doua volume, la care a trudit, mai bine de 4 ani, Ioan Cohut, absolvent de Gojdu.

Sunt inserate in cele 600 de pagini momente importante din istoria liceului, prin porțile căruia au trecut 20.709 absolventi, respectiv au contribuit la educația lor 871 de profesori (inclusiv ingineri si maistri). Prof. Maria Niță a coordonat volumul intitulat „100 Gojdisti de prestigiu”, care debutează cu academicianul Caius Iacob, absolvent al liceului in anul 1928. De asemenea, a fost lansat și un scurt istoric al Colegiului, semnat de Gelu Serea si Florentina Barta.

Revista „Tara visurilor noastre”, editie centenar, coordonata de Mircea Bradu si prof. Nicoleta Chis, inglobeaza in paginile ei mesaje memorabile purtand semnatura academicienilor D.R. Popescu si Radu Iftimovici, dar si „Zbuciumul unui monument de for public, statuia lui Emanuil Gojdu”, articol scris de Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea.

Evenimentul de lansare a fost precedat de un moment muzical prezentat de corul profesorilor, care a interpretat si imnul colegiului.

A fost apoi randul elevilor gojdisti sa incante asistenta cu spectacolul „Mesaj din viitor”. In momentul lor artistic, tinerii au imaginat realizarea unei masini a timpului cu ajutorul careia elevii gojdisti trimit un mesager in trecut pentru a-i atrage atentia avocatului Emanuil Gojdu ca testamentul sau poate fi atacat de autoritatile maghiare, iar fundatia ce-i poarta numele (care a oferit peste 10.000 de burse studentilor romani) va inceta sa mai existe.
Dorina Ursente

Distribuie informația
Alte știri