Institutul pentru Fizica Pământului, precizări cu privire la cutremurul din Crişana

Cutremurul produs în ziua de 1 mai 2019, la ora 9, a fost unul neobișnuit pentru acest areal. Si asta doarece zona seismică Crișana este una slabă, comparativ cu cele sud și sud-estice, din România.

Presupunerile unor cetățeni, dar și numeroase teorii, cum ar fi explozia unei pungi cu gaze naturale sau o posibilă fracturare hidraulică reprezintă, pe lângă multe alte păreri, simple supoziții, potrivit magazinsalajean.ro.

Reprezentantul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului Bucureşti dr. inginer Constantin Ionescu face cunoscut că structura tectonică în apropierea căreia s-a produs cutremurul de 4 pe scara Richter, din data de 1 mai 2019, este ”Falia Benesat-Ciucea”, iar forţa care a actionat a avut o direcție NE-SV paralelă la planul faliei. Cutremurul s-a produs la o adâncime foarte mică, de aproximativ 1 kilometru, lucru care a făcut ca mișcarea să fie simțită destul de puternic în toate localitățile din Sălaj, dar și în cele de la granița judetelor Bihor și Cluj.

Distribuie informația
Alte știri