Intervenția unui medic orădean, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara, o premieră națională

Intervenția realizată de doctorul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara, împreună cu medici radiologi intervenționiști este o procedură endovasculară în premieră națională: trombaspirație venoasă iliofemurală, urmată de stentare. Asta a avut scopul de a debloca o venă importantă din abdomenul unui tânăr în vârstă de 19 ani, student al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș”, care suferise un traumatism inghinal stâng, în cursul unui joc de fotbal, spun cei de la ziuadevest.ro.

Pacientul a fost internat de urgență în Clinica de Chirurgie Vasculară, blocarea circulației venoase a produs si oprirea circulației arteriale, cu risc semnificativ de amputație a piciorului. Medicii au optat pentru aspirația pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng. Procedura, finalizată cu montarea unui stent, destinat special pentru sistemul venos, a fost un succes.
Acest tip de intervenție a fost realizat pentru prima dată în România.

Doctorul Mihai Ionac are 53 de ani, s-a născut si crescut la Oradea. A absolvit Facultatea de Medicină la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, iar doctoratele le-a obținut la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nurnberg în 1997 și 4 ani mai tarziu la UMF”Victor Babeș”,din Timișoara.

Foto: ziuadevest.ro