Judetul masonilor. Fostul sef al Politiei Bihor si un judecator ascundeau ilegal ca sunt „frati” cu inculpati  din dosare

DNA ii acuza pe fostul sef IJP Bihor, Liviu Popa si pe judecatorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor de fals în declarații pentru că au ascuns apartenența la Marea Lojă Națională din România. Este pentru prima data, într-un document public, când o instituție a statului dezvăluie că, în paralel cu funcțiile oficiale, unii demnitari se supun regulilor impuse de „organizații discrete”. Din masoneria bihoreană fac parte oameni de afaceri locali, politicieni, șefi de instituții, medicii, dar și judecătorul Ovidiu Galea, cel care judecă inclusiv dosare ale ‘fratilor’, scrie comisarul.ro.

Ne întrebăm câtă justiție putea să se facă în Bihor dacă afaceristul mason era cercetat de subordonații polițistului mason iar în final ajungea la judecata „magistratului-frate”. Acest scenariu s-a și petrecut în realitate. Potrivit surselor comisarului.ro, „nașii masonici” ai judecătorului ar fi chiar fostul șef al Poliției, Liviu Popa, și respectiv omul de afaceri, Ioan Mintas, pe care Galea și soția sa, judecător la Curtea de Apel Oradea, l-au judecat in trecut. Asta și acuza DNA: magistratul nu avea cum fie imparțial câtă vreme avea legături de „frăție” cu alți membri MLNR, relație pe care a ascuns-o chiar dacă legea îl obligă să o dezvăluie, în declarațiile de interese. În această situație, cine ajungea împotriva lui Mintas sau firmelor sale, la judecata lui Galea, nu avea nici măcar posibilitatea de a recuza judecătorul, în lipsa informațiilor despre „rudenia lor masonică”. Dacă pe unul din nașii masonici, Galea l-a ajutat , de la celălalt ar fi putut primi chiar judecătorul sprijin, pentru că, prin natură funcției de șef al Poliției, Liviu Popa avea acces la activitățile DNA de urmărire a magistratului, suspectat inclusiv de luare de mită și putea astfel să-l avertizeze și să-l protejeze.

Prin urmare, nu „iluminarea masonică” e problema penală a chestorului și a judecătorului ci falsul în declarații, care a afectat atât garanția unor procese echitabile cât și activitatea instituțiilor statului de a proba eventualele infracțiuni comise de magistrat. Fals pe care nu l-a comis și unul din cei mai cunoscuți masoni din Oradea, administratorul public al orașului, Dacian Palladi, cel care a completat în declarația de interese apartenența la Marea Loja Nationala. E însă unul dintre puținii masoni care recunosc public că participă și la activități discrete, în paralel cu serviciul public. Chiar dacă nu există dovezi oficiale, în presă s-a mai scris că fostul primar din Oradea și europarlamentar, Petru Filip, ar fi fost și el membru al Marii Loje, instituție devenită de interes public printr-o hotărâre a Guvernului Năstase din 2004 și ajutată apoi inclusiv de fostul premier Victor Ponta, așa cum Comisarul.ro a mai scris.

De altfel, dosarul masonilor din Bihor are relevanță și la nivel național, pentru că Liviu Popa a condus Poliția Română, vreme de 2 ani iar Petru Filip a fost pentru o perioadă scurtă președintele Senatului. Pentru ca tabloul penetrării masoneriei să fie complet, poate nu e lipsit de importantă să precizăm, că șeful Poliției Bihor este membru și în Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, o altă instituție cercetată de DNA în ultimul an, după ce s-a descoperit că mai mulți preoți cu funcții înalte vindeau anumite parohii din județ. Prin prisma relațiilor strânse, episcopul Sofronie Drincec, i-a făcut loc chestorului mason dornic și de funcții bisericești ca reprezentant al credincioșilor mireni. Citeste mai departe pe comisarul.ro