Lipsesc tratamente ieftine, dar vitale pentru pacienţii diagnosticați cu cancer, boli cardiace, sau cu afecţiuni neurologice

Situaţie disperată pentru mulţi pacienţi din ţară, în condiţiile în care lipsesc, în continuare, numeroase medicamente. E vorba, în special, de tratamente ieftine, dar vitale pentru pacienții care au boli cardice, cancer sau afecţiuni neurologice. Exportul paralel, politica de preţuri din ţara noastră sau interesul comercial al producătorilor se află printre cauze.

Pe platforma online a Ministerului Sănătăţii, unde oricine poate semnala lipsa de pe piaţă a unor medicamente, sunt postate numeroase mesaje. Disperaţi, oamenii întreabă ce se întâmplă cu anumite tratamente pentru boli neurologice, endocrinologice, pentru cancer sau afecţiuni cardiace, potrivit stiri.tvr.ro.

În ultimii 3 ani, la Agenţia Naţională a Medicamentului au fost înregistrate peste 700 de sesizări legate de lipsa tratamentelor. De cele mai multe ori, motivul invocat de producători a fost preţul. Medicamentele din țara noastră sunt cele mai ieftine din Europa. Potrivit producătorilor români, peste 2.000 de medicamente fabricate la noi au dispărut din farmacii şi din spitale în ultimii 4 ani. Majoritatea costă mai puţin de 25 lei.