Lucrări conservate corespunzător. Vezi cum arată viitorul Muzeu al Țării Crișurilor

Pasztor Sandor, noul președinte al Consiliului Județean Bihor, a organizat miercuri, 10 august, o conferință de presă la viitorul sediu al Muzeului Țării Crișurilor pentru a prezenta starea actuală în care se află clădirea. Spre surprinderea jurnaliștilor, deși lucrările au fost oprite în ultimii șase ani, investiția, în care Consiliul Județean a băgat deja peste 500 de miliarde de lei vechi, arată foarte bine. Pe șantierul fostei Garnizoane, firma sătămăreană Euras SRL, ce va executa restul de 15% din lucrare, și-a adus deja muncitorii, care împreună cu angajații firmei Selina (fostul antreprenor general -.n.n.) lucrau la instalațiile electrice, canalizare și alimentare cu apă. De altfel, pentru a accelera lucrările, cele două firme au ajuns la un numitor comun pentru continuarea de către orădeni a părții electrice.

 

Spațiile generoase, majoritatea dintre ele finisate, își așteaptă mobilierul. Pasztor a anunțat că în următoarele 20 de zile va fi lansată licitația pentru mobilierul de bază, investiție ce va fi suportată tot din bugetul județului și care a fost estimată la circa 5 milioane de lei noi. „Sper să ne înțelegem și cu firma de mobilier, ce va câștiga licitația, în sensul negocierii reducerii termenului de execuție și de livrare, de la 8 la 6 luni. În ceea ce privește mobilierul special, acesta va face obiectul unui proiect pe care îl vom depune prin Programul Operațional Regional, fiindcă ne interesează nu doar mobilarea interioară, ci și amenajarea peisagistică a zonei viitorului muzeu”, a declarat președintele CJ Bihor.

 

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, se declară bucuros de continuarea acestor lucrări, considerând că cele aproape 500.000 de exponate aflate în patrimoniul instituției, „zestre” ce plasează MTC în primele cinci muzee din România, vor strârni interesul publicului. De asemenea, Chiriac consideră că muzeul ar putea produce venituri substanțiale nu doar din vizitarea propriu-zisă a secțiilor muzeale, ci și din organizarea de evenimente și chiar restaurarea de obiecte de artă pentru alte instituții similare. „Din calculele mele, putem să ne creștem veniturile cu 30% prin deschiderea muzeului”, conchide Chiriac.

 

Până la deschiderea mult așteptată a muzeului, prognozată a se întâmpla în primăvara anului viitor, reprezentanții Consiliului Județean Bihor mai trebuie să ia legătura cu celelalte instituții din zonă, respectiv Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, aflată tot în administrarea CJ, dar și cu ITM și Oficiul de Cadastru pentru igienizarea perimetrului, deoarece buruienile și gunoaiele aruncate în spatele bibliotecii, de exemplu, reduce către 0 toate aceste eforturi bugetare de punere în valoare a unei clădiri-monument cum este fosta Garnizoană Oradea, destinată acum Muzeului Țării Crișurilor….

 

Distribuie informația
Alte știri