Modificări la Start-up Nation 2018: antreprenorii vor putea solicita bani în avans

Antreprenorii care vor primi finanțare prin intermediul programului Start-up Nation 2018 vor putea cere un avans de 30 la sută din suma totală aprobată a proiectului. Aceasta este una dintre cele mai importante modificări aduse de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), oficializat de curând.

In cadrul programului Start-up Nation 2018, ajutorul financiar nerambursabil este de 200.000 de lei și acoperă integral valoarea eligibilă a investiției. Anul trecut, beneficiarii aveau la dispoziție trei modalități de a implementa planurile de afaceri și a de intra în posesia banilor nerambursabili:
beneficiarul cheltuie bani proprii, achiziționează echipamentele, iar prin intermediul proiectului își recuperează aceste cheltuieli;
beneficiarul obține un credit bancar de tip punte, achiziționează echipamentele, iar fondurile nerambursabile decontate prin proiect vor fi plătite băncii pentru a stinge obligațiile contractuale;
furnizorul livrează echipamentele beneficiarului și așteaptă ca statul să deconteze echipamentele.

Modificarea propusă are rolul de a grăbi implementarea proiectelor și de a reduce costurile finanțării bancare. În cazul în care beneficiarul nu deține întreaga sumă din fonduri proprii, iar furnizorii nu sunt dispuși să crediteze societăți nou înființate, singura opțiune viabilă este cea a contractării unui credit bancar pe termen scurt. Astfel, obținând un avans de 30 la sută din întreaga valoare, beneficiarii vor avea nevoie să obțină un credit punte pentru diferența de 70 la sută din valoarea totală a proiectului.