Moment festiv la Primăria Oradea: 100 ani de la unirea Basarabiei cu România

La Oradea, în preambulul ședinței de Consiliu Local a avut loc, marți, 27 martie un moment festiv prin care s-a comemorat împlinirea a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia hotăra unirea cu România.

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Malan și Florin Birta, secretarul municipiului – Ionel Vila, prefectul județului Bihor – Ioan Mihaiu, Episcopul ortodox al Episcopiei Oradiei şi Bihorului – Sofronie Drincec, prof. univ. dr. Ion Eremia – decanul Facultatii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ilie Leahu – viceprimarul comunei Băcioi și alte personalități.

Edilul municipiului Oradea a vorbit despre acest moment al istoriei – 27 martie 1918 ca fiind prima etapă din crearea României Mari, urmată apoi până la sfârşitul anului 1918 de unirea Bucovinei şi a Transilvaniei cu ţara mamă, amintind cu recunoştinţă de românii basarabeni care au contribuit hotărâtor la această decizie: Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu şi ceilalţi membri ai Sfatului Ţării.

De asemenea, Ilie Bolojan a dat asigurări că Oradea se va înfrăţi cu o localitate din Republica Moldova. „Asta ne va da baza legală să alocăm fonduri pentru proiecte sau pentru universitatea din Chişinău sau să atribuim nume de străzi după personalităţi basarabene”, a spus primarul municipiului de pe Crişul Repede.

In scurtul sau discurs universitarul Ion Eremia a apreciat căldura cu care e primit de fiecare dată la Oradea. ”Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu d-voastră să fie împărtățit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea unirii rămâne vie în inimile fiecăruia dintre noi.”