Muzeul Țării Crișurilor se pregătește de o nouă expoziție – „Ultimii dinozauri din Transilvania”

Patru replici în mărime naturală ale unor dinozauri carnivori şi ierbivori care au vieţuit în urmă cu 65 de milioane de ani pe teritoriul Transilvaniei de azi, vor putea fi admirate la Oradea, din a doua parte a lunii noiembrie. Au fost realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor.

Vizitatorii vor putea admira reconstituiri ale unor dinozauri din speciile Ornithocheirus, Elopteryx, Struthiosaurus trasilvanicus şi Magyarosaurus dacus.

Ornithocheirus era un fel de „pasăre cu mâini”, ce atingea o greutate de 30 kg şi avea o anvergură a aripilor de cel mult trei metri. Folosind într-un mod absolut genial curenţii ascendenţi de aer, era capabil să străbată zeci de kilometri în zbor planat fără să bată din aripi.

Elopteryx era un carnivor cu dimensiuni modeste (maxim 2 metri. Deşi face parte din grupa dinozaurilor din care au evoluat păsările actuale, prezintă adaptări particulare evoluţiei insulare cum ar fi ghearele de ucidere, care spre deosebire de ceilalţi membri ai grupului erau duble.

Struthiosaurus transilvanicus făcea parte din grupa dinozaurilor caracterizaţi prin existenţa unei cuirase dorsale, alcătuită din piese osoase asemănătoare unor spini, numite osteoderme.

Probabil cal mai mare dinozaur de la noi, şi unul dintre cei mai comuni dinozauri ai zonei era Magyarosaurus dacus.

Distribuie informația
Alte știri