O delegație din România, la Kirchweih în Rechberghausen, Germania

Șvabii din Banat și Transilvania, repatriați în Germania, s-au reunit azi pentru a 35-a oară pentru a sărbători Kirchweih in Rechberghausen, Germania. Ei sărbătoresc sfințirea bisericii catolice din Ulmbach (azi Peciu Nou, județul Timiș), în 1724, în prima duminică de după Rusalii, Duminica Sfintei Treimi.

Sărbătoarea a debutat cu parada portului popular al șvabilor bănățeni, păstrat cu sfințenie timp de peste 3 secole. La paradă participă copii, tineri și adulți care duc mai departe tradițiile străbunilor, care în secolul al 17-lea au emigrat în Banat și Transilvania pentru o viața mai bună. În anii ’70-’90 s-au întors în Germania, purtând însă în inimă experiența secolelor petrecute pe teritoriul românesc. Cei care au copilărit și crescut în Vestul României încă vorbesc limba veche și păstrează tradițiile din secolul al XVII-lea, când au emigrat, din cauza sărăciei și a foametei.

Parada portului popular a fost urmată de slujba religioasă, care a subliniat importanța sărbătorilor în viața fiecărei comunități și a mulțumirii față de Dumnezeu, precum și a conviețuirii în pace și armonie cu cei care vorbesc altă limbă, au altă religie sau culoare. Odată slujba încheiată, participanții în costume populare au încântat publicul cu dansuri populare.

Pentru prima dată la eveniment a participat o delegație din România, condusă de primarul Gabriel-Răzvan Drăgan. Primarul Claudia Dörner și șvabii bănățeni s-au dovedit gazde minunate.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri