Pásztor Sándor: Continuăm să dezvoltăm învățământul dual în Bihor

Invățământul dual în județ prinde tot mai mult contur în Bihor. Sunt deja trei școli în care există clase, axate pe ce are nevoie mediul de afaceri local. „La Colegiul Tehnic Brâncuși avem clase de dual cu specializare în construcții, la Ștei avem specialitate de mecanici mașiniști, iar la Cadea vrem să dezvoltăm specialitatea sudori. Este important că am reușit să dăm mâna cu aceste firme și că vrem să punem în aplicare ce am văzut că funcționează la Brașov, spre exemplu. Trebuie să ne creăm și să ne menținem forța de muncă locală și încercăm să mobilizăm copiii în această direcție”, spune Pásztor Sándor, președintele CJ Bihor.

Administratia județeana a achiziționat pentru școala din Cadea cea mai nouă tehnologie: simulatorul de sudură, un aparat ultramodern, care a costat 27.000 euro. La unitatea din Valea Ierului, conducerea CJ Bihor, reprezentanții Asociației Bihor West Professional și cei ai Autobara, Selina, Drumuri Orășenești, Faist, Eberspächer Exhaust Technology România au implementat clasele cu specializarea mașinist, zidar, respectiv sudor, după modelul Școlii Germane Kronstadt.

Octavian Bara, unul dintre oamenii de afaceri din județ, spune că ar fi putut aduce forță de muncă din Asia, dar preferă să își crească viitorii angajați și i-a îndemnat pe toți ceilalți să facă la fel, să se implice și să investească în aceste școli pentru a crește numărul de clase de învățământ dual.

Elevii care optează pentru învățământul dual primesc gratuit masă, cazare, transport, echipament și rechizite, plus 200 de lei din partea statului și minim 200 de lei din partea firmei la care se vor angaja după finalizarea studiilor.
Foto: agentianewsbihor.ro

Distribuie informația
Alte știri