Pe 20 iulie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sahului. Sportul mintii e iubit la Oradea

Ziua Mondiala a Sahului a fost instituita in anul 1966 de catre Federatia Internationala a Jocului de Sah (FIDE), la propunerea UNESCO. Sportul mintii poate fi definit ca fiind o competitie intre alb si negru, care se bat utilizand strategii si facand apel la initiativa.

Sahul a aparut in India cu mai bine de 2000 de ani in urma. Legenda spune ca un intelept, pe nume Sessaibn Dahar, ar fi inventat jocul de sah, pentru a-l instrui si distra pe imparatul persilor, Seram. Jocul se numea atunci „ciaturanga”. Prin figurile sale si poziționarea acestora, jocul cauta sa reprezinte componenta si ordinea de lupta a armatei indiene din vremea aceea. Ulterior, sahul s-a raspandit din India in toata Asia centrala si de rasarit, iar la sfasitul secolului al V-lea a patruns in Iran, unde s-a bucurat de o mare popularitate.

In tara noastra, Federatia Romană de Sah (FRS) a luat fiinta in 1915, primul presedinte fiind scriitorul Mihail Sadoveanu. Campionatul National a debutat in anul 1926, la Sibiu. Competitia s-a tinut cu regularitate, anual, incepand cu 1946.

Campionatul National de Sah destinat doamnelor a debutat in 1936, la Bucuresti, cu victoria Rodicai Manolescu. Sahistul român care a obtinut cel mai mare punctaj FIDE, respectiv 2.707 în octombrie 2005, este Liviu-Dieter Nisipeanu, nascut in 1976. El joaca acum pentru Germania.

In Bihor, sportul mintii a prins la copii si tineri dupa Revolutie, gratie antrenorului Dan Rat. El a pregatit multi juniori care au devenit campioni nationali la individual sau cu echipa. E vorba de gemenii Maria si Tudor Ursente, Robert Hajbok, Alexandru Stanciu sau Jakab Kincso (Marghita), castigatori a numeroase turnee in tara si strainatate.

Distribuie informația
Alte știri