Peste 600 de focare de pestă porcină în România. 26 sunt în Bihor

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 645, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, citată de Agerpres. Cele mai multe sunt în județul Tulcea, 494.

„În perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populaţiei, una într-o exploataţie de tip A, 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de pestă în mediul silvatic, la porci mistreţi”, subliniază ANSVSA.

La începutul acestei săptămâni, numărul porcilor ucişi era de peste 83.000. În Bihor sunt 26 focare, confirmate în gospodăriile populației și un caz la mistreț.

ANSVSA avertizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA.Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, precizează autoritățile.

Pesta porcină africană nu se transmite la oamen, e însă o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc pentru care nu există vaccin şi nici tratament.