Petronela Rotar, un Tolstoi al României

Joi, 7 decembrie 2017, în Sala Mare a Primăriei din Oradea a avut loc lansarea cărții „Orbi”, autor Petronela Rotar. Evenimentul a fost organizată de către Academia Civică Bihor, moderatorul a fost lectorul universitar dr. Orlando Balaș. Sopranele Carmen Sabău și Roxana Pop, acompaniate la pian de doamna profesor Camelia Matei, au deschis evenimentul cu un recital de lieduri de George Enescu și Vincenzo Bellini.

Bloggeriță de succes, prezentator TV și reporter, Petronela Rotar, a scris până în prezent cinci cărți: „O să mă știi de undeva“, „Alive“, „Efectul pervers“, „Sfîrșitul nopții“ și „Orbi“. Cea din urmă s-a vândut în 700 de exemplare într-o singură zi, nemaigăsindu-se disponibilă în nicio librărie, devenind astfel cel mai de succes scriitor român al momentului. Astfel, Orlando Balaș a declarat despre autor că ar fi un Tolstoi al României.

Această carte nu este un bildungsroman, un roman de formare, este unul de reformare, care să ne ajute să deschidem ochii, să nu ne lăsăm orbiți de durere sau dragoste, este o lectură care ne poate ajuta să ne ridicăm în picioare în momentele grele și de cumpănă, este o literatură despre viață, ceva foarte uman, un roman care va cutremura și va sfâșia, dar în același timp ne va ajuta să ne privim cu mai multă lumină în ochi când ne vom reântâlni. „Petronela Rotar este un om peste care viața a trecut cu locomotiva, dar a reușit să se ridice, și nu doar atât, a reușit să se ridice în picioare și să meargă mai departe. Ea scrie din sânge, cu oase zdrobite, din experiețele trăite și cunoscute”, a declarat dr. Orlando Balaș.

Autoarea, Petronela Rotar, într-un dialog cu cititorii săi oărneni, a mărturisit că prin această carte a încercat să răspundă la una din întrebările care i se adresează în mod constant: „Ce îți face psihologul?” Autoarea declarând că terapeutul nu îți rezolva nimic, iar cel care trebuie să se ajute și să se rezolve ești tu însăți, psihologul fiind doar o cârjă de care trebuie să te desprinzi încet.
„Suntem un popor care din punct de vedere psihologic avem foarte multe răni și probleme emoționale, pentru a merge la psiholog nu trebuie sa fii nebun sau să ai traume, doar să vrei să te cunoști mai bine, să faci terapie va deveni la fel de comun precum mersul la dentist. O „igienă psihologica” este necesară pentru a te cunoaste mai bine, să iei contact cu tine. Un proces greu și dureros, dar totuși necesar” declară autoarea.

În prezent, scriitoarea împreună cu soțul ei, au o firma de publicitate și PR, autoarea declarând că, deși i s-au făcut oferte de a se reîntoarce în presă și televiziune, aceasta a refuzat, declarând că nu se mai vede făcănd așa ceva, acum și-a găsit vocația.
Vlad Faur

Distribuie informația
Alte știri