PNL şi UDMR s-au opus unei cote mai mici de impozitare in Oradea

Deşi, dacă ar fi dorit, ar fi putut, consilierii PNL şi UDMR s-au împotrivit, fără nicio urmă de stânjeneală, aplicării cotei pentru clădiri nerezidenţiale de 0,3%.

Cu toate că noul Codul Fiscal dă libertate fiecărei administrații locale să stabilească această cotă între 0,2% și 1,95%, în decembrie executivul orădean a optat pentru aplicarea unei cote de 1%. După două luni de la implementarea ei, sute de orădeni, persoane juridice, au reclamat faptul că trebuie să plătească un impozit de 20 de ori mai mare față de anul trecut. Pe fundalul acestor nemulţumiri, dar mai ales că suntem într-un într-un an electoral, executivul orădean a dorit să se arate generos si receptiv la nevoile alegătorilor si a venit, vineri, cu propunerea de reducere a cotei de 0,6%, deși Codul Fiscal permite să se coboare la 0,2%.

În vestul ţării, Cluj – Napoca practică încă de la începutul anului această cotă de 0,2%, liberalii orădeni nu consideră că trebuie să facă o concesie chiar atât de mare alegătorilor din Oradea. Mai mult, liberalii, dar şi consilierii UDMR nu au agreat nici propunerea social-democraților de a se aplica o cotă de 0,3%. Consilierul PSD Adelina Costea a mai propus și eliminarea cotei de 50% în cazul impozitului datorat de o persoană fizică care deține mai multe proprietăți. De asemenea, social-democrații au propus acordarea de facilități la impozitul pe clădiri în cazul persoanelor cu venituri mici sau șomere. Executivul a respins aceste propuneri, motivând producerea unui dezechilibru bugetar. ”În cazul practicării cotei de 0,6%, 6% dintre persoanele fizice vor plăti un impozit sub nivelul impozitului de anul trecut. În cazul practicării unei cote de 0,3%, conform propunerii PSD, un procent de 30% din numărul persoanele fizice ar datora un impozit sub nivelul impozitului datorat în 2005, generând tratament discriminatoriu față de persoanele fizice care datorează impozitul pentru locuințe”, a replicat Nadia Haș, directorul Direcției Economice. La votul, consilierii PNL au votat împotriva cotei de 0,3%, iar aleşii UDMR s-au abţinut, iar la votul final ambele partide au fost de acord doar cu reducerea de la 1% la 0,6%.

Distribuie informația
Alte știri