Proiectul suprainaltarii cladirilor din zona centrala a municipiului va intra in dezbatere publica

“Oradea este un exemplu clar de oras planificat, ordonat de la primele parcelari pana azi, chiar daca regimul de inaltime al cladirilor nu este unitar.” Declaratia ii apartine arh. Eugen Panescu, cel care a realizat studiul de evaluare arhitecturala si urbanistica, comandat de Primaria municipiului de pe malurile Crisului Repede. El sustine ca potentialul de supraetajare este mare in centrul orasului.

In opinia lui Panescu, 120 de mii de metri patrati ar putea castiga cladirile din zona centrala a municipiului Oradea daca proprietarii vor fi de acord cu adaugarea unor etaje suplimentare. El spune ca in cadrul studiului, a fost facuta si o analiza cost-beneficiu pentru imobilele care trebuie suprainaltate, 93 la numar.

Primarul Ilie Bolojan sustine ca studiul efectuat de firma de arhitectura din Cluj-Napoca va intra in dezbatere publica in cursul lunii februarie, urmand ca la finalul acesteia, dupa ce vor fi centralizate si analizate toate observatiile de la cetateni, proiectul sa fie supus aprobarii alesilor locali.
Edilul oradean insista asupra faptului ca scopul regulamentului nu este incasarea de bani suplimentari de la proprietarii de cladiri din zona centrala, ci „stimularea dezvoltarii centrului orasului” prin cresterea densitatii.

Cetatenii, persoane fizice sau juridice pot opta fie pentru mentinerea regimului de inaltime al cladirii, ceea ce atrage o supraimpozitare de 50%, fie pentru a se conforma studiului si astfel le va creste valoarea imobilului pe care-l detin , mai spune edilul Ilie Bolojan.

Distribuie informația
Alte știri