Scandalul ONG-urilor. USR atentioneaza ca organizatiile finantate acum de CJ Bihor fusesera abonate la proiectele CL Oradea pana in 2012

Recent, presa locală din Oradea a dezvăluit că Direcția Națională Anticorupție desfășoară o anchetă-deocamdată “in rem”- în privința finanțărilor nerambursabile acordate unor ONG-uri din Oradea și județul Bihor de către coaliția PSD-UDMR-ALDE fiind solicitate Consiliului Județean numeroase documente contabile.

„Suspiciunea care se vehiculează în spațiul public este că banii publici sunt direcționați, sub influența politicienilor, către anumite ONG-uri care, în fapt, finanțează campanii electorale, activiști politici și/sau firme apropiate de liderii politici implicați în procesul de decizie de la nivelul Consiliului Județean Bihor”, se arata intr-un comunicat de presa al USR Bihor.

Useristii au analizat finanțările nerambursabile acordate de Consiliul Județean Bihor dar și finanțările acordate de către Consiliul Local Oradea în perioadă 2008-2012, perioadă în care PNL se afla în alianță cu UDMR si au regăsit pe lista finanțărilor de la CL Oradea exact aceleași asociații și fundații care, astăzi, sunt suspicionate pentru accesarea preferențială și cheltuirea nejustificată a banilor publici de la CJ Bihor.

„De exemplu, Fundația Varadinum a obținut de la Primăria Oradea, între 2008-2012, 73 900 lei pentru 5 proiecte, unul dintre ele fiind chiar Festum Varadinum. Uniunea Studenților Maghiari (al cărei fost șef-Debreczeni Sandor-conduce acum o altă firmă arătată cu degetul Festinus SRL) a fost finanțată cu 158 000 de lei pentru 24 de proiecte, Asociația Pertinax a luat și ea 52 800 de lei pentru 19 proiecte, Asociația Tanoda a fost finanțată cu 46 000 de lei pentru 14 proiecte, Asociația Szigligeti a avut 5 proiecte finanțate cu 23 000 de lei iar la finalul listei apare și Asociația Szacvay cu 6 000 de lei pentru 2 proiecte. Toate aceste asociații-dar și altele-obținând, simultan, finanțare pentru 3-5 proiecte în fiecare an, pe mai multe linii de aplicare: cultură, învățământ, mediu, sport, tineret, etc. Ulterior, după ce UDMR a pierdut postul de viceprimar de la Primăria Oradea datorită constituirii USL-ului (PNL + PSD), aceste finanțări nerambursabile nu s-au mai acordat. În realitate însă, Primăria Oradea nu a “închis conductă banilor publici” ci doar a mutat “portofelul” în alt buzunar, cel al propriei asociații-APTOR-de unde banii sunt cheltuiți cu și mai mare viteză și în sume mult mai consistente (aproximativ 1,5 milioane de euro/an), fără impedimentul procedural al depunerii de proiecte, al nominalizării unor comisii care să analizeze oportunitatea finanțării proiectelor sau care să urmărească execuția și decontul final al sumelor”, se arata in acelasi comunicat.

USR Bihor sustine  nu dorește să se substituie organelor de anchetă abilitate să facă lumină în acest caz.

„Simpla enumerare și vehiculare în spațiul public a unor nume și suspiciuni nu echivalează în România, din fericire, cu un verdict de vinovăție. Vrem însă să cunoaștem faptele și adevărul, la fel că orice cetățean interesat că banii rezultați din taxele și impozitele plătite de el să se întoarcă în comunitate și să fie cheltuiți corect. Îi îndemnăm pe cetățeni să privească dincolo de declarațiile sforăitoare din presă, să analizeze faptele și să depună eforturi pentru a discerne adevărul de minciună.

USR Bihor consideră că tot acest context toxic creat de vechea clasă politică nu face nimic altceva decât să adâncească o criză a sectorului nongurvernamental și să producă, într-un final intenționat sau nu, descurajarea și destructurarea oricărei forme de inițiativă civică din Bihor cu efecte greu de calculat asupra beneficiarului direct, comunitatea locală. Se aruncă astfel, în mod nedrept, asupra întregului sector ONG activ din Bihor o suspiciune și o lumină nefavorabilă cu efecte dramatice pe termen lung. Se pun sub semnul îndoielii, al falsului și al intereselor meschine eforturile și munca admirabilă a unor oameni dedicați și profesioniști care se văd prinși ca victime colaterale în focul încrucișat al declarațiilor politice și al suspiciunilor vehiculate în spațiul public”, se mai spune in comunicatul USR Bihor.