,,Şcoala Siguranţei Tedi”. Peste 1.500 de elevi din Bihor au fost angrenați în program

Peste 1.500 de elevi din 52 de şcoli au învățat de la polițiștii bihoreni, în cadrul proiectului național „Școala Siguranței Tedi”, cum să se comporte acasă, pe stradă, la școală, la locul de joacă și în vacanță. Pe parcursul anului şcolar 2018 – 2019, Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma „Maspex România”a derulat Programul „Şcoala Siguranţei Tedi”, unul dintre cele mai ample programe educative derulate la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.

În județul Bihor, proiectul a fost implementat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. 72 de clase de elevi din 52 de unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Bihor au fost implicate în activitățile informativ preventive derulate de polițiștii de prevenire bihoreni pe teme privind siguranța copiilor în cadrul proiectului „Școala Siguranței Tedi”.
Pe parcursul anului școlar 2018 – 2019, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au derulat 59 de activităţi preventive în unităţile şcolare bihorene implicate, în care au angrenat peste 1.500 de elevi din municipiile Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta și din localitățile bihorene Aleșd, Nojorid, Leș, Oșorhei, Săcueni, Sânmartin, Spinuș, Șimian, Cihei, Căpâlna, Talpoș, Telechiu, Țețchea, Tileagd, Tinca, Cociuba Mare, Borș, Buntești, Dobrești, Finiș, Cefa, Avram Iancu, Borod, Borozel.

Informaţiile oferite de poliţiştii bihoreni au fost susţinute de o serie de materiale educative complexe şi atractive, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, adaptate celor trei categorii de beneficiari, constând în cărţi de colorat, broşuri şi pliante informative, set de scenarii de activităţi. Proiectul Tedi nu a vizat învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații. Activităţile derulate în şcoli de poliţiştii bihoreni au respectat nevoia copilului de a învăţa prin joc, micuții implicați fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui. Poliţiştii de prevenire le-au prezentat copiilor principalele reguli de comportament în trafic, indicatoarele rutiere, aspecte privind trecerea pentru pietoni şi le-au explicat semnificaţia semaforului pentru pietoni.

La finalul lunii mai a.c., în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, în cadrul unei lecții deschise de prevenire, polițiștii de prevenire bihoreni i-au întâlnit pe elevii celor două școli din județul Bihor care au fost premiate de firma „Maspex România” pentru activitățile realizate în cadrul Programului „Şcoala Siguranţei Tedi” , respectiv cei de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Oradea și cei de la Școala Creștină Privată din Tinca. Vedeta activităților din Orășelul Copiilor a fost mascota Tedi, care a fost prezentă în mijlocul copiilor, cu recomandări preventive și surprize pentru aceștia.