Seful Politiei Bihor: In Oradea, recursul compensatoriu nu afecteaza  semnificativ cifrele infractionalitatii

Crime si talharii  comise de recidivisti eliberati in baza legii recursului compensatoriu au socat Romania la inceputul acestui an asa ca legea a devenit una dintre principalele teme de pe agenda publică din ultima perioadă. Actul normativ a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017 şi, potrivit acestuia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În acest fel, mii de detinuti au iesit mai repede din inchisoare iar 188 dintre ei au comis din nou crime, tâlhării sau violuri.

Care este situatia in Bihor?

In Oradea nu este un fenomen care sa afecteze semnificativ cifrele. Noua nu ne-a generat o problema deosebita (n.n. recursul compensatoriu). Cred ca si la nivel national problemele au fost date de cazuri spectaculoase nu de cazuri numerice”, a declarat comisarul sef Alin Hanis, intr-o emisiune la TTV Oradea.

De altfel, indicatorii statistici ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor relevă, pentru anul 2018, scăderea infracționalității sesizate cu 7%, menţinându-se astfel trendul descendent înregistrat în ultimii șapte ani. În mediul rural, infracțiunile judiciare sesizate au scăzut cu 5,58%, iar în mediul urban cu 1,73%. Se constată o scădere cu 5,4% a infracțiunilor de furt, o scădere de 17,5% în cazul infracțiunilor de înșelăciune și o scădere cu 2,5% a furturilor din autoturisme.

În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2018 nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar tentativele de omor au scăzut cu 9,09%. S-au înregistrat cinci infracțiuni de omor, în scădere cu 16,6% față de anul 2017. Toate faptele de mare violență sesizate în 2018 au fost soluționate prin identificarea autorilor.

Distribuie informația
Alte știri