Propunerea legislativă inițiată de USR în privința mirosurilor trebuie susținută de toți reprezentanții Bihorului în Parlament, indiferent de culoarea politică și mai ales de parlamentarii care au avut o preocupare consistentă în această direcție. Este singura soluție în lupta cu poluarea olfactivă pe care o produc unii actori industriali de ani de zile.
Emiterea unei noi autorizații de mediu pentru ferma de porci Nutripork a readus în discuție subiectul calității aerului, apei și a solului din zona noastră, dar mai ales al disconfortului olfactiv pe care îl generează mirosurile grele care se abat uneori asupra Oradiei și a Sîntandreiului. Noile prevederi din autorizație sunt bine-venite, dar considerăm că atât instituțiile statului și partidele politice, cât și societatea civilă trebuie să urmărească cu atenție îndeplinirea acestora.
Este cat se poate de clar că lupta pentru un aer acceptabil în Oradea și împrejurimi este departe de a se fi încheiat. Este de remarcat faptul că, ulterior dezbaterii publice tensionate organizate de APM Bihor, actorii politici cei mai îndreptățiți să ridice obiecții au preferat să ia distanță față de subiect care nu a mai rămas în atenția publică până acum – la știrea eliberării unei noi autorizații.
Doresc să reamintesc că, în urma dezbaterilor publice pe care Uniunea Salvați România le-a organizat în țară, în diferite localități care se confruntă cu probleme generate de disconfortul olfactiv, dar și în urma dezbaterilor pe care USR Bihor le-a organizat în Oradea, ne-am asumat promovarea a două proiecte legislative care vin atât în sprijinul locuitorilor din zonele rezidențiale afectate, dar și în ajutorul oamenilor de afaceri care au făcut investiții în industrii cu potențial ridicat de a genera disconfort olfactiv:
1. Proiectul unei “Legi a mirosurilor”.
2. Proiectul unei modificări a Codului fiscal prin care investițiile făcute în BAT (Best Available Techniques) – cele mai bune tehnologii pentru reducerea poluării – să fie deductibile fiscal suplimentar cu 200%.
Ambele proiecte au fost demarate. Inițiativa Legii mirosurilor pot să anunț că a fost depusă în luna decembrie în procedură parlamentară ca o inițiativă transpartinică, beneficiind inclusiv de susținerea Ministrului Mediului.
De curând proiectul a primit avize favorabile cu amendamente și observații de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Mediului, și se îndreaptă spre o probabilă adoptare în Senat, ca și primă cameră. Puteți consulta avizele primite la fișa propunerii legislative L 209/2018 de pe pagina Senatului, la adresa: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx .
Principalele prevederi ale Legii Mirosurilor:
· Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
· Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
· Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
· La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
· Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.
Cât privește propunerea legislativă pentru promovarea folosirii de mijloace tehnologice pentru reducerea poluării este în dezbaterea Camerei Deputaților.
Pentru toate acestea este nevoie, așadar, ca toți aleșii bihorenilor să susțină în Parlament inițiativele care vor da putere legislației în domeniu, fiind instrumente legislative importante în lupta pentru menținerea calității aerului.