Simularea Schengen a studenților orădeni și ieșeni, sesiune interactivă în cadrul Universității din Oradea

Vineri, 24 mai 2019, în Sala de Consiliu a Universității din Oradea, a fost organizată Simularea Mecanismului de Monitorizare și Evaluare Schengen (SCHEVAL) în cazul României, de către Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din Oradea, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și în parteneriat cu Institutul de Studii Euroregionale Oradea – Debrecen – Centrul de Excelență Jean Monnet și Asociația Studenților de la Relații Internaționale și Studii Europene (ARISE). Subiectul a vizat aderarea României la spațiul Schengen. Un subiect care a cauzat multă controversă între cele două grupuri participante la negociere – Grupul SCHEVAL și Grupul României, fiecare echipă fiind formată din șapte studenți.

Pe parcursul dezbaterii, Grupul SCHEVAL a atras atenția asupra problemelor care, momentan, împiedică aderarea României la spațiul Schengen. Iată câteva exemple: măsurile anti-corupție lipsesc cu desăvârșire; flagelul corupției plutește în toate domeniile – politic, juridic și economic; evaziunea fiscală e la ordinea zilei; iar valul migranților ia cu asalt România, țara noastră nefiind pregătită ca să îi primească. Replica reprezentanților noștri nu întârzie, însă, să apară cu acuze acide, referitoare la acele țări care nu se ridică la standardele propuse de spațiul Schegen, dar totuși fac parte din acesta. Totodată, reprezentanții României au asigurat grupul advers de securizarea frontierelor, la care se lucrează, de implementarea unui set de legi anti-corupție și de găsirea unor soluții cu privire la numărul mare de migranți.

Combaterea afirmațiilor și atacurile grupurilor antagoniste a durat două ore și jumătate, iar la finalul negocierii a fost organizată o sesiune de întrebări, în cadrul unei „conferințe de presă”, adresate de jurnaliștii studenți de la Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, reprezentanților celor două grupuri.

Simularea studenților a avut un juriu format din patru cadre didactice universitare – Lector univ. dr. Cristina Dogot – președintele juriului, Comisar șef dr. Ioana Bordeianu, Lector univ. dr. Alina Brihan, Asistent univ. dr. Edina Lilla Meszaros, care, după jurizare, au acordat și premiile. Primele două locuri au fost recompensate cu 300, respectiv 200 de lei, iar locul III – cu 100 de lei, aceste premii fiind oferite de către Compania Nidec Oradea. Cele două grupuri de studenți s-au situat, conform punctajelor obținute, la egalitate, pe locul II, iar grupul de studenți jurnaliștii – pe locul III.

La simularea de negociere din acest an, pe lângă studenții din Oradea – din cadrul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, au participat și studenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Simularea de negociere privind aderarea României la spațiul Schengen a avut loc în cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice pentru Studenţi „România, de la Marea Unire (1918) la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (2019)”, ediția a III-a, desfășurată în perioada 22 – 25 mai a.c. .

Alin Pop, Student în anul II, Jurnalism

Distribuie informația
Alte știri