Ploaie de stele căzătoare pe care nu trebuie să o ratați!

În 2019, Perseidele se pot observa în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 22:00, dar și în noaptea de 13 spre 14 august.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat. Din orașele mari, cu lumini, nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la munte. De acolo se pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, în timp ce persoanele din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Pentru a urmări Perseidele nu este nevoie de un instrument special. Trebuie doar să stați întins și să priviți cerul măcar o oră.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”, potrivit agerpres.ro.

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.