Varza de Toboliu, alaturi de alte 20 de produse din tara, “lupta” pentru a deveni marca inregistrata europeana

La nivelul Romaniei au fost identificate 300 de produse care se pot incadra pe sistemele de calitate nationale si europene, iar 100 dintre acestea pot accesa sistemele de calitate europene.
Anuntul l-au facut reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Ei spun ca aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european, pana in 2019. Printre ele figureaza si varza de Toboliu.

In localitatea bihoreana se cultiva varza inca din 1242, an in care a fost atestat documentar satul. De-a lungul vremii s-au eliberat peste 200 de certificate de producator, iar leguma a devenit un ambasador al zonei.

In prezent, Romania are protejate la nivel european patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novacul afumat din Tara Barsei (IGP) si Telemeaua de Ibanesti (DOP).

De asemenea, alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles, respectiv Carnatți de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunare afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP).

afis