Vot în beznă. Adevărata Românie înainte de alegeri – VIDEO

11 decembrie 2016, dimineața, pe la ora 07:00. Bade Niculaie se aranjează, se îmbracă frumos, cu costumul de duminică. Azi e ziua votului. Și pentru el. Găteala o face, însă, pe întuneric. Cei pe care pune ștampila au uitat să-i aducă curent în sat…

Cam asta e AMINTIREA DIN VIITOR a unor bihoreni din zeci de gospodării încă lipsite de curent electric. În pragul alegerilor, există români care se aranjează, se îmbracă frumos, își pun costumele de duminica la lumina lumânării, deoarece nu au curent. Și cu toate acestea, sătenii continuă să meargă la vot.
Consiliul Judeţean Bihor a înaintat Guvernului o serie de proiecte de electrificare a unor localităţi. Pe lista cu studiile de fezabilitate apar atât Oradea, Aleşdul şi celelalte oraşe din judeţ, cât şi localităţi din mediul rural. Cătunul Rugea, Brusturi, satul Șușturogiu, dar si multe case proaspăt ridicate în zonele urbane fac obiectul problemei iluminatului.
Cele mai mari investiţii în extinderea reţelelor de electricitate vor fi făcute în Oradea, valoarea fiind de peste nouă milioane de lei, banii fiind direcționați pentru introducerea curentului electric la casele construite în noile cartiere. Satele în care nu a fost niciodată curent sunt și ele pe lista Consiliului Județean.
În prezent, în cătunul Brusturi, de exemplu, au mai rămas un număr de 20 de gospodării ai căror proprietari își duc zilele la lumina lumânării sau a generatoarelor. Nicolae Flore are 78 de ani și toată viața a trăit fără curent electric: „E greu, da’ ce să-i faci? Am votat și-oi mai vota… da’ să ne bage și nouă curent…”
Și, totuși, România fără curent electric pare o poveste ieșită din comun. Împătimit al muntelui, ghidul turistic Vasile Coancă, povestește că turiștii lui, în marea lor majoritate, vor să vadă case izolate, fără curent. Nu de alta, dar și făcutul temelor la lumina lumânării sau a lămpii cu petrol cum și le fac copiii din satul Șușturogiu, pare o scenă desprinsă din basmele populare.
Obișnuiți cu întunecimile de după înserare, localnicii satelor bihorene neelectrificate speră, totuși, ca cei care urmează la guvernarea și conducerea țării după 11 decembrie 2016, să nu uite de nevoia de lumină a omului de rând, fără posibilități materiale de racordare la rețeaua de curent.

Distribuie informația
Alte știri