Cu zborul, cântecul şi frumuseţea lor ne încântă şi inspiră. Sunt sanitari ai pădurilor, împrăştie seminţe, fertilizează solul, oxigenează aerul şi contribuie la stabilizarea climei, iar ca atracţii turistice sprijină economia. În plus, ne dau şi nenumărate lecţii de viaţă.
Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului este Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită în 1 aprile încă din anul 1906, şi are la baza Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei.
În lume trăiesc peste 10.000 de specii de păsări şi 12% dintre ele sunt în pericol să dispară în următorul secol, iar supravieţuirea lor depinde de sprijinul pe care toţi oamenii planetei trebuie să-l acorde măsurilor de conservare şi protejare a acestora.
Ziua Păsărilor va fi sărbătorită pe 1 aprilie, prin evenimente organizate pe pagina de Facebook a Societăţii Ornitologice Române (SOR), care includ un material video informativ, teste destinate pasionaţilor, dar şi începătorilor.
Conform unui comunicat SOR, evenimentul va debuta la ora 10,00 cu un material video conceput de specialişti ai organizaţiei, în care vor fi prezentate cele mai comune specii de păsări ce pot fi observate în oraşe. La ora 12,00, va fi organizat un quiz (test) destinat începătorilor în recunoaşterea păsărilor, iar la ora 14,00 unul pentru pasionaţii din domeniu.
La ora 18,00, va fi prezentat, tot pe pagina de Facebook a SOR, un formular conceput să vină în ajutorul celor care merg în această perioadă în natură pentru activităţi de observare a păsărilor.