100 ani de la înființarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea

Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea vă invită să luați parte luni, 7 octombrie a.c., de la ora 17.00, în Aula Magna, la inaugurarea Anului Academic 2024-2025 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca – departamentul Oradea și a Seminarului Teologic Greco-Catolic orădean. Cu aceeași ocazie se va celebra aniversarea a 100 ani de la înființarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea de Fericitul Episcop Valeriu Traian FRENȚIU, în 1924.

În program:
– Slujba de Te Deum celebrată de PS Virgil BERCEA, animată de Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan)
– PS Virgil BERCEA, Episcop de Oradea – Cuvânt pentru începutul anului universitar
– Pr. Prof. Univ. Dr. Habil. Cristian BARTA, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Cuvânt omagial; 
– Pr. Conf. Univ. Dr. Horea Ovidiu POP – Conferința: Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea – 100 ani
– ⁠Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Alexandru BUZALIC – Lansare de Carte: SILVIU SANA, „Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Scurtă Istorie a unui institut de educație românesc”, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2024.
– Dr. Silviu SANA, Cercetător științific gradul II – Conferință: Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Repere identitare și spirituale pentru prezent și viitor.
Moderator: – Prof. Univ. Dr. Ionuț POPESCU, Directorul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică – Cuvânt de mulțumire.

Potrivit informațiilor istorice oferite de Dr. Silviu Sana, cercetător științific senior la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, «istoria acestei instituții începe în 1777, odată cu fondarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, iar în 1792 a fost înființat Seminarul. În 1858, biserica „Sfântul Gheorghe” a fost reconstruită pe locul celei vechi din 1569, confiscată mai târziu de regimul comunist și redată Episcopiei în 2013. Clădirea Seminarului, ridicată în 1846, a fost extinsă și modernizată de-a lungul timpului, fiind astăzi un simbol al educației teologice greco-catolice din Oradea.

Complexul Seminarului Greco-Catolic „Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea și Biserica Seminarului cu hramul „Sfântul Gheorghe”, este un ansamblu-monument istoric și de arhitectură care este legat de existența și viața Eparhiei de Oradea, considerat a fi „inima Eparhiei”.

După 1990, prin grija episcopilor Vasile Hossu și mai apoi a Preasfinției Sale Virgil Bercea, clădirea a fost modernizată și extinsă astfel încât, în incintă coexistă două instituţii: cea a Departamentului Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi cea bisericească, a Seminarului, care lucrează împreună, păstrându-și specificul. Tot aici, funcționează clase aparținând învățământului preșcolar, primar, internatul și cantina Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea».

La un secol de la înființarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea, studenții teologi, sub îndrumarea pr. rector Anton Cioba, continuă să contribuie cu credință și dăruire la creșterea nivelului spiritual și cultural al comunității!

Biroul de Presă EGCO

Distribuie informația
Alte știri