În urma analizei raportărilor privind cazurile de îmbolnăvire în rândul elevilor și profesorilor de la nivelul unităților de învățământ din județul Bihor a rezultat că 11 preşcolari şi elevi şi şase cadre didactice au fost diagnosticate cu Covid-19 în prima săptămână de la reluarea cursurilor.
Astfel, au fost diagnosticați cu Covid preșcolari și elevi de la: Școala Gimnazială Oltea Doamna Oradea (un elev), Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea (un preșcolar), Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” Oradea (un elev), Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea (un elev), Școala Gimnazială nr. 16 Oradea (un elev), Școala Gimnazială nr. 1 Abram (un preșcolar), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea (un elev), Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Popești (un elev), Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita (un elev), Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin (un elev). În ce privește personalul didactic, au fost confirmați cu Covid profesori de la: Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, Școala Gimnazială nr. 16 Oradea (un cadru didactic), Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita (trei educatoare), GPP nr.1 Tileagd (un cadru didactic).
„În toate cazurile s-au luat măsurile necesare impuse de reglementările în vigoare. În nicio situație sursa îmbolnăvirii nu a fost comunitatea școlară. La nivelul unităților de învățământ se monitorizează modul în care se desfășoară procesul instructiv educativ și se respectă regulile de igienă și distanțare. În funcție de situația cazurilor înregistrate, avem în prezent grupe sau clase aflate în izolare, respectiv structura de învățământ preșcolar a Liceului Teoretic „Horvath Janos” Marghita. Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. De asemenea, menționăm faptul că în unitățile de învățământ unde se efectuează lucrări, conducerile acestora au gestionat foarte bine situațiile astfel încât procesul de învățare să fie foarte puțin afectat”, se menţionează în comunicatul de presă al ISJ Bihor.
De asemenea, prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că, urmare a unei decizii adoptate luni de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a datelor centralizate legate de evoluţia Covid-19, în Bihor, în perioada 21-29 septembrie, toate şcolile vor funcţiona în scenariu verde, cu două excepţii.
„Excepţie fac doar două UAT-uri – Vadu Crişului şi Boianu Mare – care îşi vor desfăşura activitatea în scenariu galben, deoarece au o incidenţă mai mare a îmbolnăvirilor. Toate celelalte unităţi de învăţământ vor fi în scenariu verde, adică îşi vor desfăşura activitatea cu copiii în clasă, indiferent de ce tip sunt”, a declarat Ţiplea.