Marcarea Zilei mondiale a donatorului de sânge are loc în fiecare an la 14 iunie. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, dată aleasă nu întâmplător, aceasta fiind ziua de naștere a medicului și cercetătorului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1930. Descoperirea lui a fost salvatoare de vieți, prin punerea în evidență a grupelor sanguine și a faptului că oamenii pot fi compatibili între ei doar dacă se respectă niște reguli la administrarea sângelui prin transfuzie, țînând cont de aceste grupe sanguine pe care fiecare dintre noi le purtăm.
Anul acesta se împlinesc 20 ani de când la nivel internațional 14 iunie a devenit zi de sărbătoare, zi în care dorim să subliniem valoarea inestimabilă a gestului de a dona sânge. Fără sau cu prea puțini donatori de sânge, numeroși pacienți nu ar putea fi tratați !
14 iunie este o nouă ocazie de a sublinia nevoia continuă de a menține un număr suficient de donatori de sânge fidelizați, ca și nevoia de a convinge, în paralel, alte persoane sa devină donatori de sânge.
Donarea de sânge este acțiunea prin care toată comunitatea participă la nevoia de sănătate a unor indivizi. Numărul donatorilor de sânge este un indicator social, imagine a calității relațiilor interumane ce predomină în societate.