15 ianuarie marchează atât ziua nașterii lui Mihai Eminescu, cât și Ziua Culturii Naționale, sărbătorită începând cu 2011. În acest an se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), a cărui operă a fost apreciată atât la nivel național, cât și internațional.
„Fiind foarte român, Eminescu e universal”, spunea poetul Tudor Arghezi, iar universalitatea operei sale a fost recunoscută și de UNESCO. Poemul „Luceafărul” a intrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater pe Marte și unei mici planete.
Mihai Eminescu a debutat literar în 1866 în revista „Familia” din Oradea, iar sub numele său de scriitor a devenit o personalitate marcantă în literatură, jurnalism și filosofie. Opera sa a fost influențată de filosofia antică și gândirea europeană.
Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale datorită impactului major al lui Eminescu asupra culturii românești și internaționale.
La Oradea, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) organizează, pe 15 ianuarie, o serie de evenimente culturale dedicate acestei zile, care vor avea loc la statuia poetului din Piațeta Independenței. Programul este următorul:
10:00 – 10:03 Cuvânt introductiv – Conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decan, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea
10:03 – 10:06 Intonarea Imnului Național al României
10:06 – 10:12 Discurs „Eminescu – un scriitor surprinzător” – Lector univ. dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea
10:12 – 10:15 Discurs „Iosif Vulcan și Mihai Eminescu” – Dr. Ioan F. Pop, Director Muzeul memorial „Iosif Vulcan”, Oradea
10:15 – 10:20 Recitare poezii – Murășan Janna, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză
10:20 – 10:40 Recital de poeme Mihai Eminescu pe muzică de compozitori orădeni (Florian Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic – Lali, M.C. Hentes)
10:40 – 10:50 Festivitatea depunerii de flori la statuia poetului Mihai Eminescu.